Augusti är här – med en del regn och rusk (so much för det badrekordet som skulle slås i sommar …). Men med sensommaren kommer också med ett sug efter kräftor, kvällar med rödfärgad himmel och skratt i goda vänners lag. Vad man har i glasen? Ptja, det har jag såklart massvis med förslag på. I boken ”Vin för en dålig dejt – och 49 andra tillfällen” som släpptes i våras skriver jag, och i detta kapitel mest min partner in wine, Andreas Grube, om denna susiga festlighet. HÄR finns också fler trevliga tips på vad man kan korka upp. Vad väljer du? 🥂 Foto i boken: Hans-Olov Öberg.Utdrag ur boken Vin för en dålig dejt: ”Den stora brandgula månen hänger lågt och varmt lysande över skogen och viken, syrsorna spelar sina gnissliga melodier i den fortfarande ljumma – men ack så tidigt anlända – skymningen. Japp, det är augusti. Sommarlovet är över och jobb och skolstart står för dörren. Men vadå, än är tid att fira och festa, och augusti bjuder trots allt på en av årets stora högtider för oss mat och dryck-freaks: kräftpremiären!’Kräftor kräfva dessa drycker’ brukar det ju sägas med en hänvisning till ölen och snapsen, och ja, så gott det kan vara med en läskande lager och en immande klar snaps som perfekt ackompanjemang till de salta små delikatesserna. Men nej, nu är ju det här en bok med fokus på vin så följ med ner i källaren så spanar vi ut några smarriga pavor.Rosévin är alltid ett säkert kort till kräftor, och en vinstil som också låter oss vila kvar i sommarens mjuka famn ännu en liten stund. Här finns den rödbäriga rondören, den palettrensande citrusfräschören och dessutom ofta en syra som kan skära igenom kräftornas sälta fint. Rosé är också ett bra allroundvin som du även kan ha till andra tilltugg på kräftbordet, som till exempel västerbottenpaj, rostat bröd och kryddig ost.Mousserande vin är också en klassiker till kräftorna, där de läskande bubblorna hjälper till att hålla smaklökarna på topp. Oavsett om du satsar på lyxig champagne eller någon enklare crémant, välj gärna ett mousserande vin som kombinerar frisk syra med hyfsat bred brödighet i botten.Vitt vin då? Jomenvisst, självklart! Här finns hur mycket som helst att välja på, och om du satsar på klassiska skaldjursviner som exempelvis chablis, sancerre eller muscadet sèvre et maine kan du vara säker på att scora full pott på matchningsskalan. 3 x franska favoriter som är goda i glaset: ROSÉ. Mirabeau En Provence Azure, Provence, Frankrike, 209 kr. Klassisk Provence-rosé i all sin prakt. En bukett av smultron, rabarber, hallon och citronzest. Lyxig och läskande med lätt örtigt avslut. Matchar kräftorna utomordentligt bra! VITT. Sancerre Les Belles Dames, Sancerre, Frankrike, 199 kr. Sancerre i den östra delen av Loiredalen är hemvist åt riktigt klassisk benchmark-sauvignon blanc. Här bjuds på krusbär, vita vinbär, päron, färskpressad citrus och gröna örter i ljuvlig harmoni. Helt suveränt till kräftkalaset! MOUSSERANDE. Champagne Vieille France Blanc de Noirs, Champagne, Frankrike, 479 kr. Lyxigt brödig och utvecklat nötig i stilen, dessutom med rejäla mängder röda och gula äpplen, torkad tropisk frukt och ljus nougat. Mycket skumpa för pengen och en lysande partner till de röda guldklimparna.Bonusbild: Undertecknad i kräfthatt med farsan. Skål!