Äntligen grillväder – och jag tillbringar helgen ute i skärgården, där vi faktiskt ska ha grillpremiär ikväll. Grillad rostas med potatis står på menyn, och i glaset häller vi en Châteauneuf-du-Pape. Klockren kombo! Men hur ska man egentligen tänka när det kommer till att kombinera grillade rätter med mat? Ja, de rökiga tonerna, söta och kryddiga marinaderna och alla tillbehör kan ge den bästa sommelieren en del nötar att knäcka. Men jag ska ge dig några tips! Här kommer fyra favoritviner i olika kategorier – och vad jag lägger på gallret till dem. BUBBEL. Fangareggi Vigna Nera Lambrusco Emilia, Italien, 189 kr via Vinoteket.seLambrusco, det mousserande röda vinet från Emilia-Romagna, är faktiskt ett riktigt bra grillvin som passar till mycket. Här får vi en kralligare variant som med torr profil och smakrikedom gör sig väldigt matvänligt. Det här bjuder på smak av mörk frukt och örter, med en struktur som pallar allt från grillad kryddig korv till grillad pizza toppad med salami. VITT. Kenwood Six Ridges Russian River Valley Chardonnay 2018, USA, 225 krSmörig chardonnay, hey! Jamen visst, det är ju precis det här man vill ha ibland: ett fylligt vitt vin med matvänlig textur och krydda. Här bjuds det på smak av brynt smör, mogna gula äpplen, ananas, apelsinzest och lite rökig fatkrydda som möter upp de rökiga tonerna från grillen väldigt bra. Vit jänkare med det myckna i balans. Urgott till grillad kycklingburgare med ananassalsa och bacon. ROSÉ. Les Lauzeraies Tavel 2022, Frankrike, 149 krI franska regionen Tavel gör man roséviner med kraft och finess. Här är det druvorna grenache och cinsault som spelar huvudrollen, och det bjuds på sommarbärig doft i glaset med inslag av körsbär, blodapelsin och örter. Ett vin med smakdjup och struktur som möter upp grillad, fet fisk på ett fint sätt. Passar fantastiskt till exempelvis grillad lax med saffrans- och citronsmör. RÖTT. Maison Renard Bordeaux Malbec, Frankrike, 179 krGrillat rött kött som exempelvis biff, flankstek, entrecote, högrevsburgare och lamm kräver en dryck som kan möta upp de mustiga smakerna, den söta och kryddiga marinaden och den grillade, lite rökiga tonen. Djup fruktighet, struktur i form av tanniner och en fyllig munkänsla är det man ska leta efter här! Bordeaux är en klassisk vinregion och här får du mycket vin för pengarna. Mörkfruktig smak med toner av plommon och örter, sammetslena tanniner och elegant avslut gör sig utmärkt till grillad flankstek med rostad potatis.