Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg – och varför inte fira genom att korka upp en flaska gjord med extra mycket kärlek? Flera vinhus drivs nämligen av äkta vinmakar(e) – och här listar jag ett gäng favoritpar vars kärlekssagor och fantastiska viner får mig att njuta lite extra. Mullineaux – Sydafrika. I Swartland, cirka 6 km från Kapstaden, gör Chris och Andrea Mullineaux utsökta viner i en bred prisrange. Från insmickrande chenin blanc till eleganta syrah-viner från noga utvalda vingårdar. De träffades på en vinfestival i Champagne – resten är en vinös kärlekshistoria och 2007 kickade de igång sin gemensamma produktion. Idag är de båda förebilder på den sydafrikanska vinscenen.Köp: Kloof Street Chenin Blanc 2021, 151 kr (BS)Ett fylligt vitt vin på chenin blanc med busig och pigg doft av päronsplitt, mango, passionsfrukt och limefudge. Oljig munkänsla och sprittande syra. Läckert till citronkyckling med örtrostad potatis. David & Nadia – Sydafrika. En producent som verkligen eldat på mitt pinotage-intresse är David & Nadia, ett vinmakarpar som håller till i Swartland och gör riktigt josig och god pinotage som släpps i tillfälliga sortimentet nu på fredag. David och Nadia Sadie studerade båda till vinmakare i Stellenbosch, kärlek uppstod och bröllopsklockorna klämtade 2009 – klipp till att de 2010 gjorde sitt första vin ihop. Nu producerar de en hel range av viner i egen regi, alla med fokus på kvalitet och att vinet ska få tala om både ursprung och årgång.Köp: David & Nadia Pinotage 2022, 169 kr (TS, släpps 9/2)Nya Sydafrika – på flaska! Riktigt josig och härlig pinotage som är farligt klunkig och lättdrucken. Det är körsbär, skogshallon, örter och jordgubbar med lätt fatkrydda. Drick svalt ur större kupa. Slurp! Zahel – Österrike. Äkta makarna Alex och Hilary Zahel, som träffades i New York, gör vin på lokala druvor utanför Wien. Det familjedrivna företaget har gått från att göra relativt enkla bordsviner till att idag plocka druvor från riktigt grymma vingårdslägen – och dessutom jobba ekologiskt och biodynamiskt i vingårdarna.Köp: Zahel Wiener Gemischter Satz 2021, 131 krHär bjuds det på gott om päron, lime, vit persika och nektarin i smaken, med en frisk, citrusklingande syra och försomrig doft. Ett riktigt bra fisk- och skaldjursvin som sätter guldkant på vardag som fest. Heinrich – Österrike. Vinmakarparet Gernot och Heike Heinrich håller till i Burgenland och jobbar där ekologiskt och biodynamiskt. 1990 startade de sin vinproduktion med bara 1 hektar – men i takt med att deras familj växte med tre barn, växte också antalet vingårdar och de förfogar idag över 90 hektar mark. Bland rankorna råder biologisk mångfald, vilket ger viner som spritter av härlig energi.Köp: Heinrich Pinot Noir Weingut Heinrich 2022, 159 k (TS)Här har vi ett otroligt prisvärt vin från Österrike som överlevererar sett till prislappen. Du får toner av skogsbär, lingon, körsbär, blodapelsin och örter. Fjäderlätt tanninstruktur med torrt och elegant avslut och en frisk syra. Släpptes i tillfälliga sortimentet den 19 januari men det finns flaskor kvar i vissa butiker. Haffa! Sugrue – England. Dermot Sugrue är en av Englands mest kända vinmakare och lämnade nyligen över vinmakaransvaret för Wiston Estate för att satsa på sitt eget vinhus Sugrue, som han driver med sin fru Ana. Förra året fick de tillökning i familjen då deras första gemensamma barn gjorde entré.Köp: Sugrue The Trouble With Dreams 2018, 701 kr (BS) Brittiskt bubbel står högt på trendkartan och Dermot vet vad han sysslar med när han gör mousserande med engelsk adress. Här från East Sussex där den kalkrika jordmånen går igen som härligt frisk och läskande mineralitet tillsammans med smaker av pigga gröna äpplen, solmogen citron och grapefrukt. Bubblorna är skarpa och syran stram. Elegant! Fabien Trosset – Frankrike. I franska alpregionen Savoie odlar Fabien Trosset och hans sambo Chloé Gobet druvor med regionens pärla mondeuse i fokus men också sorter som altesse, roussanne, jacquère, petite arvine.Köp: Arbin Mondeuse Avalanche Trosset 2020, 181 krDetta röda, mörkbäriga vin charmar med både kraft och finess. Druvan är mondeuse som är typisk för området och du får gott om skogsbär, örter och fina matvänliga tanniner. Låt lufta en stund och servera till färsbiffar med viltsmak.