Igår slajdade jag förbi Provinums gastroevent här i Stockholm för att fira deras 10 år som importör. Och det är en imponerande portfölj de byggt upp under dessa år. På plats fanns hela 43 producenter, så jag kryssade friskt mellan dem för att hinna prova så mycket som möjligt. Extra roligt är att jag fått chansen att besöka flera av deras producenter – både Zenato, en producent i Veneto, Churchills i Douro, Portugal och Casa Relvas i Alentejo, även det i Portugal. Här kommer fem härliga vintips från det jag provade igår som ni bara måste beställa och testa. Vårvänligt, sprudlande och läckert! BUBBEL. Antech Emotion Rosé 2020, Frankrike, 189 krRiktigt prisvärd rosa goding från litet familjedrivet vinhus. En välgjord rosécrémant från Limoux (Languedoc-Roussillon) där chardonnay, chenin blanc och pinot noir utgör en superb trio. Jordgubbar, pigga hallon, läcker citrusfräschör och lätt brödig touch. Ett bubbel som ger hopp om våren! BUBBEL. Exton Park RB 23 Brut, England 529 kr Brittiska bubblor är ju ”the talk of the town” och ni som följt mig ett tag vet ju att jag blir pirrig av rosa mousserande viner. Det här gör ingen besviken – och återigen imponeras jag av vad man pysslar med där borta i England. Exton Park som har vingårdar i South Downs i södra England, har här gjort ett riktigt delikat vin på två av de vanligaste blå ”champagnedruvorna” pinot noir och pinot meunier. Du får jordgubbar, blodapelsin, vit persika, glimrande mineralitet och excellenta delikata bubblor i glaset. It's a YES!VITT. Müller Ried Gottschelle Grüner Veltliner 2021, Österrike, 239 krGrüner veltliner är Österrikes egen paraddruva och när det görs seriösa viner på denna lilla druv-diamant så blir det magi – som här. Från den södra delen av Kremstal kommer druvorna till detta vin, och vinhuset drivs av hela familjen Müller som jobbar tätt i vingårdar, vineri och källare. Sprittande snyggt med toner av päron, vit persika, örter och våt sten, med en lätt vitpepprig finish. Korka upp till vårens kommande primörer, en kärleksfullt tillagad schnitzel eller testa till det asiatiska köket.RÖTT. Zenato Bardolino 2022, Italien, 129 krZenato gör allt från kraftfull Amarone till vita finessrika Lugana-viner. Med hjärtat i Veneto i norra Italien har familjen Zenato gjort sig ett stort namn i området och jobbar idogt med att kvalitetssäkra vinerna från regionen. Igår fastnade jag lite extra för deras prisvärda och lättgillade Bardolino, som bjuder på röd josig frukt, lättsam profil och en längtan efter italienskt plock på en solig vårbalkong. RÖTT. Clos du Fontaine Côtes-du-Rhône 2020, Frankrike, 149 kr Två av Rhônedalens mest klassiska druvor, syrah och grenache, samspelar här fint med varandra i denna flaska som bjuder på ett vin som andas elegans men också pondus med sin mörkbäriga kropp, lilla ton av viol, kittlande pepprighet och friska avslut. Tanninerna är snälla och möter upp en bit mat på bästa sätt. Jag smaskade på en bit kött med örtkryddat smör till, och det var såklart a match made in heaven.PORTVIN. Churchills Dry White Port, Portugal, 319 krJag har skrivit om det här tidigare – och förlåt om jag tjatar, men you're in for a treat! Vitt portvin är mycket torrare i stilen och är löjligt gott att dricka som det är ackompanjerat av en stor isbit, eller att blanda med tonic och servera som en festlig drink. Här använder man gröna druvor som man sedan vinifierar som en tawny. Detta vin är lagrat i cirka 10 år på ekfat och bjuder på toner av torkad gul frukt, muskot, macadamianötter, karamell och solmogen aprikos. Avnjut tillsammans med snacks; mandlar, oliver, ostkex – you name it.