Idag hade jag en bättre start på denna kortvecka – jag fick nämligen nöjet att luncha med Ernst Loosen, som är lite av en ikon inom tysk vinmakning, med rötter djupt förankrade i både Mosel och Pfalz. Som han själv säger: ”De söta vinerna kommer från mammas sida och de torra från pappas" – en träffsäker beskrivning av hans dubbla arv och breda stilregister. ”Ernies” vinvarumärken, Dr. Loosen och Villa Wolf, speglar detta. Dr. Loosen, beläget i Mosel, kännetecknas för sina eleganta och uttrycksfulla rieslingviner, från torra vingårdsviner av utmärkt kvalitet till djupa, koncentrerade Auslese. På Villa Wolf i Pfalz fokuserar han istället på torrare stilar och andra druvor som pinot gris (grauburgunder), pinot noir och gewürztraminer – alltid med precision och personlighet. Ernst Loosen himself – otroligt karismatisk, roligt och med känsla för vin!Loosen är som sagt en mästare på att balansera kvalitet och pris, vilket märks i hans löjligt prisvärda instegsviner som ändå bär tydlig karaktär. Den senaste årgången av Villa Wolf Grauburgunder är verkligen on point, och levererar guld för ynka 105(!) spänn. Dr L Riesling för 109 kronor? Svinbra. Och hans Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2018 balanserar perfekt mellan sötma och syra. Tips! Men han skiner som mest i sina GG-rieslings (Grosses Gewächs), torra toppviner från de bästa vingårdarna, som visar rieslingdruvans magi i sin mest komplexa och lagringsdugliga form. Maten på restaurang Tegelbacken där Markus Aujalay bossar, är magisk!Och som om inte hans viner vore nog lockande – Ernst själv är en storyteller av rang, och rev ner fler skratt under den två timmar långa lunchen än vad en ståuppkomiker gör under en kväll på Norra Brunn. ”Holy moly fuck”, som Ernst själv skulle säga. Desserten som bland annat bestod av rabarbersorbet, passade utmärkt till Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2018.