Nu är höstterminen igång på riktigt – och likaså alla provningar. Varje månad är det ett gäng provningar som ska avverkas för oss vinskribenter, och det är många släpp och sortiment att hålla koll på: Fasta sortimentet, beställningssortimentet, tillfälliga sortimentet och utöver det har vi ju också den enorma nätvinhandeln, lokala sortiment och yada yada. Pjuh. Jag försöker att hinna prova så mycket som möjligt, dels för att kunna langa tips såklart men också hålla mig ajour vad gäller trender i vinvärlden. Sedan händer det att gamla favoriter stagnerar i kvalitet, medan andra viner höjer sig ett snäpp beroende på årgång. Ja, hur klimatet sett ut under växtsäsongen spelar roll för vad som hamnar i flaskan. Igår brände jag av ett 80-tal viner under en förmiddagsprovning, en hel del trist, en viss summa mediokert, några bra pavor – och ett antal som jag skrivit upp på min personliga ”Att köpa”-lista. Och det är tre av dessa viner som kommer här. Cheers! Savatiano Papagiannakos 2022, Grekland, 159 kr.Urgott från Grekland på den kanske inte så kända gröna druvan savatiano – även om det är en av landets mest planterade druvsorter. Vinstockarna är över 50 år gamla, solen het – och vinet har bra tryck i frukten! I glaset får vi gott om toner av nektarin, aprikos, gula äpplen, limezest och grapefrukt. Kul upptäckt – jag blir direkt sugen på kycklingsouvlaki med smörigt ris och citrusdressing.Aveleda Loureiro 2022, Portugal, 115 kr. Alvarinho är kanske den gröna druvan som är top of mind när det kommer till portugisiska vinregionen Vinho verde, men här görs också läckra viner på loureiro. En druva som man ser mer och mer utav, och där man kan hitta skinande prisvärda pavor. Här bjuds på sommar i glaset med toner av solmogen gul och grön stenfrukt, saftig persika, sjyst citruston och med en sprudlande energi i glaset. Kul flaska att testa – du får bra vin för priset som gör sig riktigt bra till sensommarens skaldjur!Jonty's Ducks Pekin White 2020, Sydafrika, 129 kr. Den ekologiska vinproducenten Avondale gör riktigt bra grejer – och använder ankor till att äta upp skadedjur i vingårdarna. Därför får de här en välförtjänt hyllning på etiketten. I flaskan hittar vi en härlig sydafrikansk vit blend på druvorna chenin blanc, sémillon, rousanne och viognier som tillsammans bjuder på en bred bukett av gula äpplen, päron, ananas, kardemumma, solmogen citron och en droppe honung. Smakrikt i snygg balans där du får mycket vin för pengarna.