Halloween stundar – och vad vill man då korka upp om inte viner med lite järnig (läs: blodig) ton och köttig kropp? I boken ”Vin för en dålig dejt – och 49 andra tillfällen” skriver vi om ”Skräckfilmskvällen” – och vilka viner som passar till. Här får ni ett utdrag. Blir ni sugna på skräckis och sipp? Foto: Hans-Olov Öberg – från boken ”Vin för en dålig dejt”Ni har skrollat Netflix upp och HBO Max ner. SVT Play, C More, Disney+ och alla andra streaming- tjänster där ni fuskat er till två gratisveckor med hjälp av ständigt nya, kreativa mejladresser.”Nä, men alltså ... vad ska vi se?”Den uppgivna, teatrala sucken från din sambo vittnar om att er filmkväll ihop snart är utom räckhåll.Men så dyker den upp. Där, i skrollflimret blixtrar det till av det välbekanta, förvridna ansiktet som fick dig att kissa i sängen större delen av barndomen. (Dina föräldrars fria uppfostran har satt sina spår.)”Vad sägs om ... en riktig skräckis?””Skräckis?”Din sambo tittar på dig roat, men också med en blick av misstro.”Du vågar ju knappt sova med lampan släckt, hur ska du palla titta på något som är snäppet läskigare än Krambjörnarna?”Du blir irriterad. Först över din partners hån. Sedan för att du vet att påståendet faktiskt stämmer. Eller stämde? Och just därför måste du bevisa att du tuffat till dig nu. Blivit en sådan som kan ta sig igenom en gastkramande thriller eller blodig splatterfilm utan att glo in i en kudde större delen av ”upplevelsen”.”Okej, vi kör!”Du trycker på play. Och tänker att du alltid kan gömma dig bakom ditt stora glas med vin.Iiiiiihhhhh!!! Aaaaaaahhhhh!!! Uuuäääähhhhh!!!!! Splatter, splosh, splash ...Visst finns det, av någon anledning, en härligt skräckblandad förtjusning i att sitta uppkrupen framför tv:n och ägna en helkväll med hjärtat i halsgropen.Ibland en adrenalinkick värdig fritt fall på Grönan. Man kan ju förvisso fråga sig varför? Varenda unge född på sjuttiotalet har fått gå i traumaterapi efter Staffan Westerbergs socialrealistiska grånyanser och den svinläskiga Storpotäten i Vilse i pannkakan – och fick relationen till clowner totalförstörd genom Stephen King-klassikern Det.Och hur många gånger har man inte stått bakom ett duschdraperi och haft de genialiska skräckstråkarna från Hitchcocks Psycho i huvudet (wihh! wihh! wihh! wihh!) och gjort sig beredd på att en knivbeväpnad galning ska gå till attack när man utsatt och naken springer och hämtar duschhandduken.På nittiotalet var det filmer som Scream och tv- serier som Arkiv X som gav svettiga mardrömsnätter. Oavsett om man är en inbiten skräckfantast eller bara vill doppa tårna i det där läskiga emellanåt, så är det något med skräckfilm som kan vara magiskt njutbart. En bisarr splatterbonanza med dolkar i motljus, skrämmande masker och stänkande blod, en tät psykologisk thriller i ständigt regn och mörker, eller det där klassiska ödehuset som knirrar och knarrar i vinden och där all möjlighet till kommunikation med omvärlden plötsligt försvinner samtidigt som det smyger omkring ett monster utanför.Kanske är det bara adrenalinkicken man vill åt? Och det där glaset med vin, ja. En alldeles utmärkt, våt snuttefilt att sträcka sig efter (eller gömma sig bakom) när pulsen blir för hög och andhämtningen för snabb. Och i det här fallet är vinvalet enkelt: det ska såklart smaka blod och järn för att ytterligare förhöja stämningen och skapa en lätt 4D-känsla i upplevelsen.En syrah från norra Rhône brukar göra jobbet bra. Här hittar du ofta just nyanser av järn, kött och chark, dessutom toppat med ljuvligt charmiga toner av viol, svartpeppar och mogna körsbär. Mmmhm! Även viner från södra Rhône kan fungera bra i sammanhanget. Här är det oftast också grenache med i bilden och kanske mindre känsla av järn, men med en härlig mörk fyllighet och lite mer bett i alkoholen som åtminstone får blodet att svalla. Faller valet av film på När lammen tystnar eller efterföljaren Hannibal? Jamen då är vinvalet ännu enklare: chianti, såklart. Vad du tuggar på till det? Om skräckisens huvudperson själv får välja blir det nog en bit hjärna, men vi nöjer oss med att tipsa om ett stycke hårdost och lite italienskt kallskuret. Tre bra Halloween-viner:RÖTT. Crozes-Hermitage Domaine Combier, Rhônedalen, Frankrike, 299 kr.Helt underbar syrah från norra Rhône som både har kraft och finess, och smaker av chark, svarta oliver, torkade örter, svartpeppar, hallon och björnbär.RÖTT. Belleruche Côtes-du-Rhône Chapoutier, Rhônedalen, Frankrike, 149 kr. Kalasbra instegs-Rhône med elegans, syrligt driv och bra kryddighet.RÖTT. Castello Fonterutoli Chianti Classico, Chianti, Italien, 329 kr.Så läckert, så läckert. Doft och smak av mogna körs- bär, färsk salvia, lite kanel och aningen rostade trätoner. Kommer verkligen att förgylla skräckiskvällen!