Är Internationella cavadagen den 23 april eller den 12 juli? I don't know, olika sajter och organisationer säger olika saker – men ju fler dagar för att fira detta spanska bubbel, desto bättre. Inte sant? Anyways, den 23 april tipsade jag ju om cava – från budget till lyx, och här kommer ytterligare tre bubblande cava-tips, både gamla och nya favoriter. Varsego'! 🥂 Riktigt bra rosécava: Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia (2216), Spanien, 121 kr.Tre äro alla goda ting, och så även denna ekologiska rosécava som är 1. rödbärig, 2. pigg och 3. läcker! Ungdomlig doft av smulbär, persika, citron, kex och blodapelsin och kittlande bubblor. Magiskt att korka upp och njuta av i sällskap med vårsolen (som vi hoppas visar sig i helgen …)🥂 Bra val i fasta sortimentet: Privat Brut Nature Reserva 2020 (7904), 129 kr. Superb instegscava som charmar dig med friska gröna äpplen och päron, mariekex, färska örter, lime och lite syrliga krusbär. Piggt och läskande, också med ett sjyst mineraliskt avslut. ¡Saludos!🥂 En cava som imponerar stort: Vilarnau Brut Nature Gran Reserva 2016 (50570), 259 kr. Elegant eko-cava med gott om pondus och det lilla extra i cava-väg. Detta är en gran reserva vilket innebär att man lagrat vinet i mer än 30 månader, här närmare bestämt 36 månader. Här ingår de klassiska champagnedruvorna pinot noir och chardonnay, men också två cavastänkare: macabeo och parellada. Här finns både struktur, djup och fruktig fräschör med toner av rostade mandlar, honung och kola samt aprikos, solmogen citrus och persika. En riktigt härlig cava för dig som söker det lilla extra. Lilla cava-skolan: Cava är ett mousserande vin som bara görs i Spanien och enligt den traditionella metoden (att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i). Det är främst i Katalonien som cava produceras, och de klassiska champagnedruvorna som chardonnay och pinot noir kan ingå, ofta i kombination med inhemska druvsorter och de vanligaste är här pansa-blanca (xarel-lo), macabeo och parellada. Enligt lag ska en cava ha legat minst en hel graviditet, alltså nio månader, på sin jästfällning innan degorgering. En cava som legat mer än 15 månader på sin jästfällning får skriva ut reserva på etiketten och har vinet lagrats så mycket som 30 månader, minst, och är helt torrt – alltså ingen tillsatt dosage (socker) – får det stämpeln gran reserva.