Inför varje jul och midsommar beställer jag och min man Andreas (som ju också jobbar med vin) en varsin vinlåda. Här hemma har vi delat upp det så att jag har ”vitvinansvaret” och han ”rödvinsansvaret”, men i våra lådor får vi såklart mixa hur vi vill. Vi brukar säga att man ska beställa 5–6 flaskor för max 1 000 kronor. Och nyss fick jag hem min sommarlåda som jag är mycket nöjd med – och kommer att njuta av under sommaren. Här är vinerna som jag beställt, utmärkta tips om du också är sugen på att klicka hem en liten blandlåda lagom till semestern. Summan för dessa fem viner blev 971 kronor, vilket jag tycker landade perfekt med tanke på budgeten – och att jag fick fem grymma flaskor vin! Bubbel. Gérard Bertrand Pet Nat Papilou 2021, Frankrike, 189 krDen här godingen har jag tipsat om förut, en pärlande pet nat som bjuder på äkta sommarkänsla! Vinproducent är Gérard Bertrand som har vingårdar runt om i södra Frankrike, med hjärtat i Languedoc-Roussillion. Alla vingårdar är biodynamiska. Smak av av solmogna smultron, persika och hallon. Fin frukt, imponerande längd, samt små fina bubblor som dansar på tungan och lämnar efter sig en piruett av blodgrape. Utmärkt skvallervin!Vitt. Leopard's Leap Culinaria Collection Chenin Blanc 2023, Sydafrika, 165 krNi som följt mig ett tag vet att jag är en sucker för sydafrikansk chenin blanc, och när jag provade denna under våren så föll jag som en fura. Vi landar i Franschhoek på Western Cape i Sydafrika, och bjuds på ett vin som har nyansrikedom och en eftersmak som håller i sig – länge. Vi får toner av gula mogna äpplen, ananas, örter och citronskal. En hit till sommarens grillade kyckling.Vitt. Dominio de Tares Godello 2021, Spanien, 239 krÄven detta är en återkommande favorit som jag beställt förr – och varför bryta en tradition? Godello är en fantastisk sommardruva att ha i sitt vinbibliotek – och här har vi ett vitt vin som bjuder på excellent gul frukt, örter, touch av varma fatkryddor och frisk finish med ton av honungspastill. Gott-gott-i-gott-gott, fin till grillad fisk med feta såser.Rött. Le Tense Sassella 2020, Italien, 239 krFantastisk alpnebbiolo från Lombardiet som jag (oops!) redan druckit upp. Det blev nämligen perfekt att sippa på framför brasan en av junikvällarna då himlen var mörkt, regnet smattrade mot taket – och öppen eld satt på sin plats. Eget, friskt, personligt och vin med adress. Rödbärigt med toner av surkörsbär, nypon, röda plommon, svart te och rosor. Lång smakprofil och fina, men matvänliga tanniner. Kryddigt och friskt avslut. Underbart. Också utmärkt till sensommarens kantarellrisotto med sjuka mängder parmesan. Rött. Los Frailes Monastrell 2023, Spanien, 139 krRiktigt härligt vin från Valencia med gott om koncentration i frukten som är mjuk och tillgänglig, solmogen och bärig, samtidigt som vinet har en elegant struktur. Producenten jobbar helt biodynamiskt och druvan är den spanska diamanten monastrell, en blå druva som trivs i värme. Det bjuds på toner av saftiga plommon, björnbär och skogshallon och örter.