Sista skälvande timmarna innan nyårsafton – och Systembolaget har öppet hela vägen fram till 19.00 måndag den 30 december, och även på själva nyårsafton om du verkligen är ute i sista stund. Inte riktigt satt viner och meny ännu? Lugn, här kommer sista minuten-hjälpen med dryckesförslag från fast sortiment och smarriga recept. Psst! Här kan du läsa om mina bästa bubblande sista minuten-tips. Skål! Foto: Christina Uhlin och Catarina KönigFint till förrättenEn läcker liten starter blir perfekt inledning på en pampig nyårsmiddag. En klassisk toast Skagen går alltid hem, men varför inte servera den med en liten twist? Här gör vi en öppen Skagen med räkor, löjrom och krispiga krutonger, och i glaset häller vi en Riesling Feinherb Weingüt Wegeler från Mosel. Vinet är friskt men har också en rund liten honungston som går utmärkt ihop med skaldjurens lite söta smak. Eller varför inte imponera med Catarina Königs halstrade pilgrimsmusslor med sandefjordsås och limesyrad gurka? Här gör sig Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire J M Brocard fint, som med sin koncentration och mineralitet matchar rättens delikata smaker, men vars syra också skär igenom den feta såsen. Foto: Catarina König & CanvaPerfekt matchning till huvudrättenOxfilé landar nog på många nyårsbord runtom i landet denna afton – och själv dreglar jag när jag tänker på receptet till oxfilé med en magiskt god peppar- och sherrysås och ört & parmesanstrips. Här passar ett mulligt rött vin fint, och eftersom rätten har gott om både protein, fett och salt som rundar av tanninerna i vinet, kan jag smälla till med något kralligt i glaset. Gérard Bertrand Château L'Hospitalet La Réserve Rouge gör ingen besviken med sin plommonfruktiga, mörkörtiga smak – inte heller prisvärda Château Pech-Latt (riktigt bra årgång ute nu!) får någon runt bordet att fälla tårar. (Här kan du läsa om fler rödvinstips som passar till oxfilé.)Äter du hellre vegetariskt? Kanske en kronärtskockrisotto med brynt smör, hasselnötter och höstsvamp? Föredrar du vitt så kan du satsa på en smörig bourgogne, typ Bourgogne Les Murelles Domaine Roux. Mer inne på rött? Satsa då på ett elegant rött vin, som rödbäriga nyheten Heinrich Pinot Noir som överlevererar sett till priset. Foto: Columbus Leth & Christina UhlinDrömgott till dessertenDe allra bästa middagarna avslutas på sött sätt. Jag tänker absolut ge mig på att göra Baked Alaska i miniformat, med chokladbotten, blåbärsglass och bränd maräng. Brachetto d´Acqui Braida med sin söta, bäriga smak blir gott till blåbärsglassen och chokladen. Eller varför inte lyxa till det med en sprakande nyårstårta med maräng och clementincurd? Här gör Nivole Moscato d'Asti jobbet!Alkoholfria godingarOavsett om du eller några av dina gäster väljer bort alkoholen eller inte är det alltid bra att ha alkoholfria alternativ hemma. Här laddar jag själv upp med favoriter som Leitz Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free (gott som fördrink och till förrätterna med fisk och skaldjur) och Stockholms Bränneri Apéro Soda Non Alcoholic (häll över en stor isbit i tumblerglas).