Jessica Saurwein gör vin i Sydafrika. I april släpps hennes fantastiska riesling i tillfälligt sortiment. Foto: Saurwein.co.zaEverything happens for a riesling? Yes! Låt oss ta en närmare titt på denna underbara druva med ursprung i Tyskland som idag fyller 589 år (HÄR kan ni läsa mer om riesling). Riesling är en mångfacetterad druva som vi kan njuta av både som torra viner, underbara söta varianter eller mousserande (sekt). Riesling är också det ultimata vårvinet att ha i glaset då det passar sig både som aperitif eller till vårens fisk och skaldjur, medan halvtorra (viner med lite restsötma) är det perfekta matchningen till asiatiska rätter som sushi eller anrättningar med lite hetta. Här är tre favoriter i olika prisklasser. 1. Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2022, Tyskland, 129 krHär har vi en riesling med lite restsötma från ett av Tysklands äldsta vinhus Kloster Eberbach. Du får en charmerande blommig doft med inslag av päron, honung och gul melon, samt smak av vit persika, solmogen citrus, äpple och honung. Ett vin med måttlig sötma som vackert balanseras upp av den höga syran. Perfekt till sushi och rätter med sting.2. Leitz Magic Mountain 2022, Tyskland, 166 krDen här slår liksom aldrig fel, och är IMO en av de bästa rieslingvinerna i fasta sortimentet. Denna riesling bjuder på en härlig munvattnande vinupplevelse med sina friska toner av pigg och spänstig frukt: vit persika, gröna äpplen, färskpressad citron och glimrande mineralitet. Lång och elegant eftersmak med syrlig kick i finishen.3. Saurwein Chi Riesling, Sydafrika, 251 kr (kommande TS-lansering)I Sydafrika gör Jessica Saurwein fantastiska viner, jag älskar hennes pinot som går under namnet Om, och den 12 april släpps hennes riesling i tillfälligt sortiment. Ja, jag vet att jag är ute i lite väl god tid här, men om du gillar riesling så vill du inte missa denna sydafrikanska diamant som bjuder på riktigt bra tryck i frukten med gott om solmogen persika, gröna äpplen, solmogen citrus och med lång och koncentrerad fruktighet. Påminner om Mosel-riesling i stilen med den rika frukten och härligt balanserad syra. Uuuurläckert!Matcha mat & vinRiesling gör sig utmärkt till fisk, skaldjur, vissa lättare vegorätter och inte minst det asiatiska köket. Ju hetare mat, desto mer restsötma ska du ha i vinet, då sötman i vinet balanserar upp hettan i maten. Undvik röda, tanninrika viner till kryddstarka rätter, då uppfattas vinet bara som strävt och beskt.