På söndag är det Internationella picknickdagen (eh, viktigt att uppmärksamma!) och vad passar bättre än att, i detta strålande sommarväder, sätta sig på arslet i det gröna och njuta? För att fira – och ladda upp – får ni här ett utdrag ur boken ”Vin för en dålig dejt” som jag och min (så sjukt att skriva!) äkta make Andreas Grube har skrivit. Tillfället vi skriver om är såklart: ”Picknick i det gröna” med tips på viner som finns att haffa på många systembolag runt om i Sverige. Och HÄR hittar du recepten till en riktigt bra picknickkorg. Det spelar ingen roll att det där med picknick rätt ofta är mycket härligare i tanken än i verkligheten. Det är ju inte alls så där mjukt, varmt och bekvämt som man tänker i huvudet, nej allt som oftast innebär picknick snarare gräsfläckar, vått gräs, träsmak i röven, jord i maten, myggbett och insekter innanför tröjan. Men who cares? Ut i det gröna ska man, inget snack om saken! Det gäller ju att utnyttja de där få härliga sommarmånaderna och samla på sig lite ljus och frisk luft. Vad kan väl en och annan fästing och knottrig gåshud sätta emot det?Ni packar ner en stor filt och fyller korgen med jordgubbar, charkplock, oljiga marconamandlar, nybakad baguette, ett par ostar och lite skagenröra. I med servetter, ett par glas, en liten bluetooth-högtalare också – här ska njutas! Vant skannar ni av terrängen och söker efter den bästa platsen att slå er ner på: gärna vattennära, men också där gräset är rejält mjukt och där det finns ett träd i närheten som kan erbjuda nödvändig skugga om solen blir för stark (eller skydd mot regnet i händelse av en plötslig rejäl skur – man vet ju aldrig ...)Filten bäddas ut och godsakerna dukas upp. På med en skön spellista; Summer wine med Nancy Sinatra och Lee Hazlewood som är först i kön smeker öronen och flyter med vinden ut i sommareftermiddagen.Givetvis har ni packat picknickvin. Här finns några kriterier som avgör vad som är det perfekta picknickvinet, och enligt vår mening är det framför allt att det ska vara läskande, friskt, piggt och klunkvänligt. Inte för mycket alkohol eller kraftfulla tanniner, nej, här är det lätt, bärigt och josigt som gäller för röda, och syrligt citrusfriskt vad gäller vita (eller bubbel såklart, är ju alltid rätt).Det roliga här är att det de senaste åren börjat dyka upp en hel del kul vin på burk som uppfyller just de kriterierna. Dessutom lätt att ta med, pantvänligt och okomplicerat. Tips! Ta gärna med en blöt handduk eller en vinkylare så att vinerna inte sticker iväg i temperatur, här är det tesen ju svalare desto bättre som gäller!Lägg er ner på filten, känn smakerna mot tungan, brisen mot huden och tonerna i öronen. ”Strawberries, cherries and an angel’s kiss in spring / My summer wine is really made from all these things.”3 x bra picknickviner på burk BUBBEL. Lubanzi Sparkling Cinsault Rosé, Sydafrika, 38 kr. Doft av friska röda bär som hallon, smultron och röda vinbär, trädgårdsörter och touch av citrus. I munnen är det syrligt och friskt med fina små bubblor. Liten grapebeska i avslutet. VITT. Adega de Monção, Vinho Verde, Portugal, 43 kr. Somrig och blommig vinho verde med friska smaker av färska päron, krispiga gröna äpplen, färskpressad lime och lite örter. Klockrent picknick-vitt som gärna får drickas rejält svalt. RÖTT. Dulban Garnacha, Katalonien, Spanien, 37 kr.Spanskt rött med en hel korg av hallon och jordgubbar, toppat med färska gröna örter och en lätt överton av viol. Slurpigt och charmigt.