Pärlande vin i skiftande röda nyanser, kan det vara något? Ja, lambrusco som det röda mousserande vinet från Italien heter, är faktiskt ett riktigt läckert och matvänligt bubbel. Om man är av den lite äldre skaran läsare så kanske man ryser vid tanken på lambrusco, då många förknippar det med sötsliskigt, industritillverkat blask. Men times are changing och idag kan man finna riktigt fina flarror, torra viner, av riktigt bra kvalitet.Okey, först en snabb vinskola: Lambrusco produceras främst i regionen Emilia-Romagna, men även i Lombardiet gör man lambrusco – som är namnet på både vinet och druvan. Druvan har flera så kallade kloner, så beroende på klon och växtplats får det färdiga vinet olika uttryck när det är buteljerat och klart – från ljust orangerosa, syrligt och lätt till mörkrött, kralligt och djupfruktigt. Lambrusco kommer i olika söthetsgrader, från torrt (secco) till sött (dolce). Här tipsar jag om torr lambrusco.Lambrusco är in my opinion (och många andras) det ultimata vinet att läppja på till charkbricka. Fänkålssalami, coppa, bresaola… Duka fram, korka upp – och låt njutet börja! Här kommer fyra lambrusco-pavor som finns i beställningssortimentet – och som jag gärna klickar hem. Det förstnämnda här avnjöts i helgen efter en stund i stekande sol, riktigt läskande! Cin cin! Sant`Agata Paltrinieri 2022 (71557), 129 kr.Här har man använt sorten ”Sorbara”, som ger lite ljusare, syrligare lambruscoviner – och i glaset bubblar ett lätt periskorosa vin som bjuder på knivskarp och saliverande syra och smak av röda vinbär, blodapelsin, mandel och örter. Langa fram en charkbricka med parmaskinka och parmesan – och festen är ett faktum! Fattoria Moretto Lambrusco Canova (94232), 189 kr.En läcker lambrusco där klonen går under benämningen ”Grasparossa” – och nu från området Castelvreto (di Castelvreto) beläget i Emilia-Romagna i norra Italien. Detta är en lambrusodruva som ger lite kralligare och sötfruktiga pjäser. Rödvinstonerna är påtagliga, men utan att vinet tappar balansen. Det bjuds på mörka körsbär, blåbär, plommon, mörkgröna örter och frisk men krämig mousse. Gott till kryddig salami och rökig chark. Vigneto Cialdini Lambrusco Grasparossa di Castelvetro 2021 (57628), 159 kr.Lite bubbel till sommarens enklare pastarätter? Yes please! Denna lambursco har tillräckligt med kraft för att palla med en middag – här får du sjysta toner av röda plommon, björnbär och mörka körsbär, samt en lätt syrlig ton av tranbär. Det är fylligt, smakintensivt i matvänlig stil. Läckert! Fattoria Moretto Sbiadi Lambrusco Rosé (57498), 175 kr.Här är det klonen ”Grasparossa” som används, men här i något ljusare form – en lambrusco rosé. Det är snabba ryck, druvorna pressas direkt och skalen avskiljs, men hinner ändå sätta en viss rosa ton på vinet. I glaset? En pärlande ”pink lambrusco” i torr stil med tydliga körsbärstoner, pigga hallon och läckra små bubblor – friskt, fräscht och fruktigt. Somrigt, härligt, gott!