Foto: Rose-Marie LarssonGlögg – en vattendelare i vinvärlden. Antingen älskar du detta kryddiga och sötade vin, eller så ryser du av bara tanken. Jag hör till den första kategorin och tycker att en riktigt bra glögg verkligen kan förgylla tiden kring jul. Sedan är absolut de årliga glöggprovningarna (då jag provar cirka 100 olika glöggvarianter i ett bräde) den värsta provningen på året. För mycket av det goda, och så vidare… Blossas årgångsglögg brukar dock vara en het snackis och en av de första lanseringarna då den släpps redan i september – och IDAG lanseras årets smak! Så fort flaskan landade på redaktionen såg jag såklart till att testa. Förra årets glögg med toner av rökig whisky och alger var inte riktigt ”my cup of … glögg”. Kan årets version kittla mina smaklökar? Till skillnad från de tidigare 20(!) åren, då glöggen haft en vit bas, är det 2025 en rödvinsglögg som ligger till grund. Smaken är ”inspirerad av Alperna” och den tyska traditionen med glühwein, en mindre söt version än den svenska glöggen. Man har dessutom smaksatt glöggen med granskott, citronzest, torkade pomeransskal och enbär. ”Sounds good”, tyckte jag först när jag läste om det. Så hur smakar den då? Starkvinsglöggen har en god mörkbärig doft med toner av plommon, tranbär, enbär och julkryddor. Smaken har också ett härligt orange ton av apelsinskal med touch av nejlika och lite kryddpeppar. Finishen är lång och kryddig, glöggen känns välgjord och smakar lyxigt! God att sippa på kall? Absolut! Varför inte som en aperitif med en stor isbit i glaset. Men självklart är den också fin lite ljummen. Glöggen kommer även i en alkoholfri variant som såklart är saftigare, men har en fin torr syra.Värt ett köp? Absolut! I oroliga tider vill vi tillbaka till det trygga, bekanta – och den här tjusiga flaskan som andas vinter känns verkligen helt rätt just nu. Vill du ha alla detaljer? Här kan du läsa mer om årets glögg![poll id=2]