När du pyntar med pumpor och tänder ljus i höstmörkret, glöm inte att även ditt glas kan vara en del av stämningen. Låt smaken vara djävulskt god, färgen djupt blodröd och samtalen lika mörkt glittrande som en champagne i natten.Så, vilken blir din Halloween-flaska?Den sofistikerade giftbubblan, kannibalens toskanska favorit, eller vampyrens gudomliga blod? Skål – och må din Halloween bli lika fylld av skräck som av smak! 1. Hannibal Lecter & Chianti – den klassiska kannibalens val“I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti.” Ja, vem hade trott att ett enda filmcitat kunde skapa sådan vinlegendarisk status? När lammen tystnar gav chianti en skrämmande ikonisk aura – och sedan dess har vi aldrig riktigt kunnat dricka den på samma sätt. Chianti är hjärtat av Toscana, gjort på druvan sangiovese (som bokstavligen betyder Jupiters blod, men vi återkommer till det). Passande, eller hur? En bra Chianti Classico har doft av körsbär, läder och tobak – perfekt till mustiga köttgrytor, eller, tja… lever, om man nu ska hålla sig till temat.💀 Serveringstips: Köp en pava Brancaia Chianti Classico (en personlig favorit!) och njut till lammgryta med salvia och svarta oliver. “I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti.”2. Agatha Christie & Champagne Cyanide – bubblor med mordisk elegans.“A murder is announced… and so are the bubbles.” Drottningen av detektivromaner visste att döden ofta smyger in bakom en välpolerad fasad – precis som en flaska champagne döljer sin kraft bakom glamour och guldfolie. I Sparkling Cyanide (på svenska Mord med champagne) serveras en mördande cocktail av gift, skandal och sofistikerade bubblor. Champagne är alltid en fest, men här blir den lite väl farligt elegant. Välj gärna en blanc de noirs – alltså champagne gjord på mörka druvor (pinot noir och pinot meunier). De ger mer kropp, djup och en lätt rödfruktig ton – perfekt för en mystisk höstkväll.🔪 Serveringstips: Häll upp André Clouet Grande Réserve i kupor med lite bredare kropp, tänd några stearinljus och servera till små kanapéer med löjrom, smetana och citronzest. Det är aldrig fel att kombinera dödligt drama med lite dekadens.3. Dracula & sangiovese – ett glas Jupiters blod, tack“I never drink... wine.”– Greve Dracula (1897) Bram Stokers odödlige greve hade fel på just en punkt: hade han smakat en välgjord sangiovese, hade han nog gjort ett undantag. Det här är druvan som pulserar av syra, liv och energi – en vinvärldens motsvarighet till ett odödligt hjärta.Sangiovese är grunden för många toskanska viner (Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano). Den bjuder på blodröda toner av körsbär, örter och ett bett av jordig mineralitet – som vore det ett eko från den toskanska myllan... eller kanske Transsylvanien, om vi nu ska gå all in på det här Draculaspåret.🦇 Serveringstips: Chiara Condello gör utmärkt sangiovese i Emilia-Romagna. Passar utmärkt till blodpudding (japp!) – eller varför inte vällagad bolognese?