En välkommen lansering i fast sortiment. Vissa luncher sätter sig som ett minne snarare än en måltid. Igår landade jag på nya Nook på Högbergsgatan, där de nu huserar – med ett orangeri på innergården, dessutom! Ja, så vackert att jag övervägde att flytta in. Mjukt solljus, linneservetter som låg som poesi mot bordet – och så den där hälleflundran … Ljuvlig, saftig, serverad med smörsås så len att jag ville bada i den. Krispiga gröna bönor till, såklart. Men det verkliga hallelujat fann jag i glaset: furmint. På nya Nook kan man, om man har tur, äta i ett orangeri på innegården.Furmint? Jo, det är den ungerska gröna druvan du inte visste att du saknat. Mest känd från Tokaj, ett vinområde med mer historia än en medeltida riddarsaga. Här har kungligheter sipprat söta Tokajer sedan 1600-talet. Men furmint gör inte bara dessertvin – den torra stilen är dagens stora snackis bland vinsnobbar och nyfikna nybörjare. En line up värd att skriva hem om. Tänk dig rieslingens friska syra möter grüner veltliners stenfruktiga charm och mineralitet, med en sälta som smyger in i avslutet lika skickligt som en ninja. Furmint (av den här kalibern) är läskande, läcker och fullkomligt beroendeframkallande. Och nu kommer bomben: den 1 september (på måndag!) lanseras en Furling Dry Furmint 2024 i fasta sortimentet på Systembolaget för – håll i dig – 99 kronor. Det är olagligt att inte prova. Olagligt! De söta vinerna satt som en smäck till den lilla marängskapelsen sprayad med rosenvatten.Vi fick även prova en del ekfatslagrade varianter av denna druvdarling, och oh boy. Mitt sug efter att få resa till Ungern och utforska vad mer dessa viner kan tillföra mitt liv blev plötsligt oh så stort. Så: boka bord på Nook, ät fisken, drick furmint till – och markera 1 september i kalendern. Vinglädjen är serverad.