En matig räksallad i lunchsolen, rökta räkor på bryggan, kammusslor, pulpo med salsa verde eller sötsalta havskräftor… Snälla, ge mig stekande sol, semester och skärgårdshäng! Ja, under sommaren är det svårt att inte frestas av havets läckerheter – och det finns en bred skara drycker som gör sig utmärkt till. Här kommer några favoriter – med passande recept! Kanske något att satsa på i helgen? Skål! VITT & ROSÉMuscadet Sèvre et Maine sur lie 2022 (2275), Frankrike, 95 kr. Äkta fynd i den här prisklassen. Friskt, piggt, rent med massor av citrus, päron, gröna äpplen, färska örter och flintatoner i doft och smak. Läskande och en fin match till sommarens salta skaldjur – färska räkor, ostron… you name it. Slurp! Folklore Albariño 2022 (6263), Spanien, 119 kr. Från Rías Baixas i nordvästra Spanien (ovanför Portugals gräns, ut mot Atlanten) kommer detta friska, fruktiga vin på druvan albariño. Det bjuds på äpplen, päron, färskpressad citrus och ett stänk av havet. Alltså en perfekt matchning till pulpo med salsa verde och färska räkor, inte minst.Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2022 (5810), Tyskland, 119 kr. Superbt vin med lite restsötma i smaken, från ett av Tysklands mest anrika vinhus. Inslag av solmogna päron, honung och melon. Den lilla sötman balanseras upp snyggt av den höga syran. Utmärkt till havskräftor som också har en söt ton i sig. Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 2021 (5600), Österrike, 125 kr. Österrikiskt eko-rosé som levererar allt man önskar i glaset en sensomrig, solig dag: friska röda bär, pigga örter, citrus och en elegant finish. God till toast skagen med färskpressad citron, eller varför inte testa pannkakor med skagenröra? MOUSSERANDELanglois Crémant de Loire Brut (7404), Frankrike, 159 kr. Utsökt och prisvärd crémant med inslag av aprikos, persika, nektarin, citrus och nybakat bröd. Örtig touch på tungan och balanserat avslut. Ett bubbel som matchar de salta skaldjuren fint – och skapar festkänsla! Varför inte dricka till en förrätt bestående av halstrade pilgrimsmusslor med sandefjordsås och limesyrad gurka? Wow! Tänk på att …… undvika tunga och ekfatslagrade viner till delikata skaldjur. Skaldjur är relativt lätta i smaken, så kraftiga viner kan överväldiga dess eleganta söta och salta ton.