Idag den 7 augusti är det kräftpremiär – och många är vi väl som älskar denna lilla tradition där man får sörpla skaldjur, sippa på god dryck (that's why I'm in for it) och bära roliga hattar? Men visst kan man ställa till med kräftkalas långt in i september! Själv planerar jag att duka upp till fest den 17 augusti, så det är därför hög tid att börja tänka på och beställa den goda drycken. Här kommer sex favoriter som jag korkar upp till kräftskivan och alla dess tillbehör. 🥂 Aperitif: Taittinger Prestige Rosé Brut, Frankrike, 579 kr (BS)Är det fest så är det – och inget höjer stämningen så som champagne! Ni som följt mig ett tag vet att jag vurmar för roséchampagne, och här har vi en riktig pangare från det anrika vinhuset Taittinger. Med säte i Reims och en vinkällare som ingår i UNESCO's världsarv är man verkligen en producent som värnar om traditioner. Samtidigt har man varit progressiv i arbetet med att jobba hållbart, och var en av de första i Champagne som började med att jobba aktivt med biologisk mångfald i vingårdarna. Här får en frisk och bärig champagne där uppsättningen är 50 procent pinot noir, 30 procent chardonnay och resterande 20 procent pinot meuiner. Färgen är intensivt rosa och vinet spritter av hallon, körsbär, citrus, vitt bröd och kittlande mineralitet. Bubblorna är små och fräschören hög. En riktig smakstart på kräftskivan, med andra ord. ✨ Vitt & friskt till skaldjuren: Gruber Röschitz Riesling 2022, Österrike, 179 kr (BS) Energiskt, lätt spritsigt och syrligt vin med busig feeling över hela ackompanjemanget. Du får toner av gröna äpplen, vit persika, lite örter och med en lång och balanserad eftersmak med touch av citronzest. Etiketten påminner om något från Bolibompa, men på en kräftskiva får man tillåta sig att vara lite barnslig? Klicka hem!💛 Fylligt vitt till ostpajen: Stellenrust Secrets & Lies Chenin Blanc 2023, Sydafrika, 149 krEkfatslagrade vita viner gör sig inte speciellt bra till kräftorna, men går urfint till de smakrika tillbehören som ostpajen. Här Sydafrikas mest planerade druva: chenin blanc. Toner av gula äpplen, vit persika och grillad citron med inslag av söta fatkryddor som kardemumma och vanilj. Gott till västerbottenspajen och till de smörstekta kantarellerna. Ett riktigt fynvin sett till vad du får i glaset!🍻 Öl: Gotlands Bryggeri Wisby Weisse, Sverige, 25:90 kr/500 mlKräftor som har både en viss sötma och sälta från lagen går fint ihop med en veteöl av det här slaget.Här får du ett öl med fruktig smak och inslag av bröd, banan, aprikos, kryddor och fräschör som av citrus.🥳 Snaps: Norrtälje Bränneri Snaps Dill & Rönnbär, Sverige, 197 kr/350 ml (BS)Härlig dill-och rönnbärssnaps från Norrtälje, med riktigt snygg balans i smaken. Det är grönörtigt med en lite gräsig dillton och fin nyans av rönnbärens syrliga bärighet. Fin liten flaska ger extra plus!🍎 Till desserten: Brännland Iscider Apple Ice 2023, Sverige, 149 kr/375 mlBrännland har sitt säte utanför Umeå, och specialiserar sig på iscider. Här hittar vi toner av honung, en viss blommighet, aprikos och pomerans och med en syra som nyper till och balanserar upp fruktsötman. Testa till äppelpajen eller en bit lagrad ost. Jag och pappa på senaste kräftskivan i Sveg, men helt ärligt så är det sällsynt med kräftskivor norröver – det kräver sin söderlänning för att det ska bli av.