Rödvinständerna lyste tydligt och klart redan innan jag hunnit stiga in på kontoret denna förmiddag. Jag började nämligen dagen på en provning med Vinoteket och deras nya producent Chateau Tanunda, ett klassiskt vinhus i Barossa i South Australia som visade upp både fräsch chardonnay och bombastiska shirazer. Château Tanunda är en ikon i Barossa Valley – och inte bara för sina viner. När man kliver in på egendomen, möts man av ett pampigt stenhus från 1890, ett av Australiens äldsta vinproducerande slott. Ja, du läste rätt: slott. De får faktiskt kalla sig "Château", trots att de ligger långt från Frankrike. Det är för att byggnaden är just ett château i arkitektonisk mening, och namnet har använts sedan starten – långt innan EU började sätta ner foten kring appellationer och språkbruk. Historien om Château Tanunda då? Jo, under vinlusens härjningar i Europa i slutet av 1800-talet såg några driftiga tyska immigranter möjligheten att göra något stort i Barossa. De byggde slottet, planterade vinrankor och började göra vin i en stil som snabbt gjorde avtryck. Stilmässigt rör sig Château Tanunda mellan soft elegans och maffig kraft. Deras chardonnay flirtar gärna med tropiska frukter, citrus och en pigg syra som ger vinet ryggrad. Jag gillade verkligen den fatlagrade chardon Château Tanunda Matthews Road Chardonnay 2022. På rödvinsfronten? Klassisk Barossa-shiraz i en lite old school, more is more-stil. Här pratar vi bombastiska shiraz-viner med djup färg, tät frukt, fatkryddor och ett självförtroende som bara Barossa kan leverera. Men även cabernet sauvignon får glänsa i portföljen. Blir ni nyfikna?