Fyra gånger om året uppdaterar Systembolaget sitt fasta sortiment, och några pavor åker ut medan nya viner trillar in. Viner som alltså Systembolaget efterfrågat på offert som sedan skickats ut till olika importörer. Under dessa tillfällen så kommer det även in viner som kvalat in i fasta sortimentet från beställningssortimentet. Sådant som folk klickat hem tillräckligt mycket av.Men sorry to say… mycket i dessa lanseringar är, rent ut sagt, skräp. Särskilt vad gäller de viner som kvalat in från beställningssortimentet. Haussade kändisviner, viner som marknadsförts flitigt av influencers, viner där marknadsbudgeten varit fetare än det i flaskan eller där de lovordande recensionerna är köpta. But that's how vinbranschen works nowadays. Det var inte direkt någon fröjd att prova igenom alla nyheter, men några prisvärda pavor lyckades jag ändå vaska fram. Alla kommer in i fasta sortimentet från och med fredag den 1 mars. BUBBEL. Salasar Crémant de Limoux Brut, Frankrike, 139 krLanguedoc är ett av de mest prisvärda och trendiga vinregionerna just nu och här får vi en crémant från appellationen Limoux. Druvorna i detta mousserande vin är främst chardonnay med en skvätt chenin blanc och pinot blanc. Du får sprudlande smaker av kanderad citron, kex, persika och äpplen – en doft av vårblomster och med pigga skarpa bubblor och syrlig eftersmak. Enkelt och vårfräscht, what's more to ask for en solig dag i mars?VITT. Arniston Bay Sauvignon Blanc 2023, Sydafrika, 97 krDet är svårt att missa att det här vinet är gjort på druvan sauvignon blanc när man sticker ner nosen i glaset. Här får man stiltypiska toner av gröna äpplen, krusbär, fläder, passionsfrukt och nyklippt gräs. I munnen sjunger det till av en frisk syra med en lätt vitpepprig krydda i avslutet. Gillar man den här stilen av vin får man mycket sauvignon blanc för pengarna – dessutom i klimatsmart förpackning som kan kallas ”box in a bottle” då ytterförpackningen består av återvunnen papp och innerförpackningen är en påse. Något jag aldrig tidigare skådat – och man måste ju uppa de som jobbar med lösningar för hur vinkonsumtionen ska bli ännu mer hållbar. Den här förpackningen har exempelvis sex gånger mindre klimatavtryck än en vanlig glasflaska. Arniston bay jobbar även under märkningen Fairtrade som värnar om både miljö och människa vad gäller hela ledet. Drick detta spirande vin till vårens primörer, som spagetti med sparrispesto.VITT. Bogle Family Vineyards Chardonnay 2022, USA, 179 kr Gillar du ”smörig chardonnay” så är det här vinet för dig. En lite burdus, men ändå vänlig, chardo från Kalifornien och från ett familjedrivet vineri som varit aktivt sedan slutet av 1800-talet. Toner av gula plommon, gula äpplen, smörpoppade popcorn, kardemumma och med en fin syra som trots en fläskig start avslutar vinet på ett friskt sätt. Korka upp till helstekt kyckling i ugn med hasselbackspotatis.RÖTT. Lantides Little Ark Agiorgitiko, Grekland, 129 krKul med rött tillskott från Grekland på den lite inhemska och tungvrickande druvan agiorgitiko. Här finns också en liten skvätt cabernet sauvignon. Vinfirman drivs av cyprioten Panikos Lantides och hans son Andrew. Du får toner av röda plommon, inlagda körsbär, viol och mörk choklad med matvänlig struktur och örtigt och svartpepprigt avslut. Testa till grillad souvlaki med bakad aubergine. Viner som kvalat in från beställningssortimentetROSÉ. Bardolino Chiaretto La Sogara Rosé Cottini SPA, Italien, 81 krHärlig budgetrosé från Bardolino i norra Italien som bjuder på stuns i frukten, solmogna bär, balans i syran och alltigenom en behaglig roséupplevelse. Läskande i vårsolen och gott till salta chips.RÖTT. Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir, Frankrike, 141 krHärlig pinot från prisvärda Languedoc som har både fin stuns i frukten som bjuder på saftiga hallon och solmogna körsbär, följt av gröna örter och härligt kryddpirr. Bra balans och fin syra. Mycket vin för pengarna och utmärkt till parmalindad kyckling med potatis och svampsås.RÖTT. G.D. Vajra Langhe Rosso, Italien, 121 kr Detta smakrika röda vin från norra Italien är gjort på en blandning av druvorna nebbiolo, barbera och dolcetto, allt i snygg balans. Det bjuds på saftiga mörka körsbär, röda plommon, örter och viol. Vinet är medelfylligt med generös smakprofil och mycket ”mmm” för pengarna. Korka upp till Catarina Königs italienska köttbullar i tomatsås.RÖTT. Haggan Xinomavro, Grekland, 171 krHär har vi ett vin som Vinhaggorna-skaparen och min bloggkollega Frida Lund här på Elle.se importerar. Och Grekland är ju ett kul vinland per se. Grekiskt gott med relativt lätt munkänsla, behaglig matvänlig tanninstruktur och gott om plommon, röda trädgårdsbär, örter och en nypa kanel. Enkelt att ta till sig – varför inte testa till läckra lammburgare?