Tillsammans med Vinoteket.se har jag i min roll som vinredaktör fått sätta samman vinlådor för tre av våra fina varumärken här på Aller Media: ELLE mat & vin, Femina och Recept.se. Jag har för var och en av dessa varumärken provat mig igenom många viner – och skapat tre lådor á sex utvalda viner. Brasklapp! Jag får personligen inte någon ersättning för samarbetet med Vinoteket.se. Det här inlägget riktar sig till dig som är över 25 år. Drick ansvarsfullt. Viktigt för mig, i arbetet med att sätta samman lådorna, har varit mixen: Att vinerna kommer från olika delar av världen, att de smakar av sitt ursprung, att de kompletterar höstens råvaror och smaker – och att de håller hög kvalitet! Höstens matlagning bjuder ofta på mustiga grytor, svamp, rotsaker och långkok – rätter som trivs med viner som har struktur, balans och nyanser. Här kommer jag berätta lite mer om vinlådorna och hur jag tänkt! ELLE mat & vin höstlåda Jag skriver regelbundet om vin och trender inom vinvärlden för ELLE, och därför ville jag sätta ihop en vinlåda med viner som jag tycker håller både god kvalitet – och som har en viss trendfaktor. ELLE är ju känt för att alltid ha koll på de senaste trenderna och inom vinvärlden snackas det just nu mycket om pinot noir från Tyskland, där druvan även heter spätburgunder. Därför la jag inte ett bra exempel på ett sådant vin i lådan! Rosé i mörka november? Javisst, just denna stil av rosévin passar bra till en krämig fisk- och skaldjursgryta. Vinerna i lådan är:🍷 Pinot noir/spätburgunder – Pfalz, Tyskland. Elegant, frisk, lätt, kryddig och bärig. Matchas med: Höstens svamp, kantarellrisotto, ugnsgrillad kyckling med rostad potatis.🍷 Nebbiolo d’Alba – Piemonte, Italien. Körsbärskärnigt och rosigt med matvänlig tanninstruktur, toner av svart te och en nypa kanel. Matchas med: Tryffelpasta, svamprisotto eller viltgryta.🍷 Syrah – Rhône, Frankrike. Mörkbärigt, välgjort och matvänligt. Matchas med: Mustiga grytor och höstens viltkött.🌸 Rosé – Tavel, Frankrike. Mörkare stil av rosévin med både kraft och finess. Matchas med: Bouillabaisse, ugnsgrillad kyckling med coleslaw.✨ Chardonnay – Sydafrika, Western Cape. Frisk syra, toner av gula äpplen och varma kryddor. Matchas med: Ugnsgrillad kyckling, kyckling tagliata eller kantarelltoast. 🥂 Vouvray Brut – Frankrike. ELLE mat & vin är ett varumärke som i år firar 30 år, och i den här lådan ville jag därför såklart ha ett prisvärt kvalitetsbubbel – en crémant från Vouvray på druvan chenin blanc. Matchas med: Salta chips med löjromsdipp, snabba blinier med smetana och rom.👉 Här kan du läsa mer om ELLE mat & vin-lådan. Feminas höstlåda Femina är ett magasin med kvinnokraft, klokskap och mycket kultur. Och vin är ju konst och kultur i sig! Här ville jag ha en bra mix mellan matvänliga röda höstviner, lyxig champagne, något lite annorlunda och spännande som ett stilla vitt vin på blå druvor –och en riktigt välgjord riesling från en ung kvinnlig vinmakare att imponeras av, läs min intervju med Victoria Lergenmüller här. I lådan hittar vi:💫 Blanc de noir – Rhônedalen, Frankrike. Friskt och krispigt men med tryck i frukten. Matchas med: Höstens eleganta fisk- och skaldjursrätter.✨ Grand cru riesling – Pfalz, Tyskland. Premiumriesling med solig frukt, kittlande mineralitet och imponerande längd. Matchas med: Allt från en klassisk wienerschnitzel till hemgjord pokébowl eller moule marinière.🥂 Champagne – Frankrike. En gastronomisk champagne med skärpa och smakdjup. Matchas med: Rösti med rom och kantareller.🍷 Pinot noir – Loire, Frankrike. Friskt, rödbärigt och okomplicerat. Matchas med: Höstens svamp, boeuf bourguignon, chark och ugnsgrillad kyckling.🍷 Côtes du Rhône – Frankrike. Mörka bär, medelhavsörter och lakritstoner. Matchas med: Allt från mustiga grytor till fransk bistromat och höstens svamprätter.🍷 Langhe Nebbiolo – Piemonte, Italien. Fräsch och ungdomlig nebbiolo med toner av körsbär, nypon och matvänlig struktur. Matchas med: Krämig viltpanna med kantareller, tryffelpasta, kantarellpizza.👉 Här kan du läsa mer om Femina-lådan. Recept.se höstlådaRecept.se är Aller medias stora receptsajt – och här ville jag skapa en vinlåda med matvänliga viner, som passar allt från höstens festliga tillfällen till middagarna där svamp och viltkött är del av råvarorna. Vinerna är klassiska i sin stil, men i ett modernt snitt. 🥂 Cava – Spanien. Bubbligt, fruktigt och seriöst! Matchas med: Enklare tapas, plock och salta snacks.🌸 Rosé – Tavel, Frankrike. Mörkt rosévin med både kraft och finess. Matchas med: Bouillabaisse med vitlöksbröd, skaldjurspasta, rostad kyckling.🍷 Langhe Nebbiolo – Piemonte, Italien. Fräsch och ungdomlig nebbiolo med toner av körsbär, nypon och matvänlig struktur. Matchas med: Krämig viltpanna med kantareller.🍷 Côtes du Rhône – Frankrike. Mustigt rödvin framtaget av stjärnkocken Björn Frantzén och Master Sommelier Ian Cauble. Inslag av peppar, lakrits och mörka bär. Matchas med: Boeuf bourguignon.🍷 Valpolicella Ripasso – Italien. Mustigt, mörkbärigt vin med lätt kryddig touch. Matchas med: Lasagne med salsiccia och köttfärs, långlagrad hårdost.✨ Chardonnay – Sydafrika, Western Cape. Frisk syra, toner av gula äpplen och varma kryddor. Matchas med: Ugnsgrillad kyckling, kyckling tagliata, kantarelltoast.👉 Här kan du läsa mer om Recept.se-lådan.