Marit: Hur ska jag bäst förvara viner utan vinkyl? Och finns det något bäst före-datum på vin? Ska jag tänka olika för vitt, rött, rosé, champagne etc …?SVAR: Bra fråga! Vi börjar med förvaringen. Det går alldeles utmärkt att förvara vin på ett bra sätt utan att för den delen ha en vinkyl. Det som är viktigt är att vinet får bo på en mörk och gärna relativt sval plats i ditt hem, och att det är stilla. Att ha sina viner i ett skåp ovanför kylskåpet till exempel är inte särskilt gynnsamt då vinet kommer utsättas för både värme som kylskåpet avger, men också vibrationer från aggregatet. En garderob däremot funkar fint, eller varför inte under sängen?När jag bodde i min lilla etta så offrade jag en väggfast garderob för vinförvaring. Jag byggde ihop sektioner av den här Ikea-hyllan och satte in i garderoben som var belägen vid balkongdörren. Där kunde jag förvara vinerna både svalt och mörkt, och det rymdes cirka 70 flaskor. Vissa viner vinner på lagring, och kräver nästan lite tid innan de ska öppnas – så som röda Bordeaux-viner eller vissa norditalienska viner på druvan nebbiolo (Barolo, exempelvis). De är båda stilar av vin som har grov tanninstruktur (mycket strävhet) och där åren slipar av vinets ruffa kanter och gör de mjuka och drickbara. Vissa vita viner, som exempelvis riesling med hög syra, gör sig också bra med lagring då de med åren blir mer harmoniska och mer komplexa i frukten. Lagrar man dem riktigt länge kommer toner av nötter, honung och mogen gul frukt. Men visst finns det ett bäst före-datum även på vin, och när ett vin gått över tiden kan man uppleva att frukten har ”dött”. Stunsen försvinner och vinet känns platt och trist. Leitz Magic Mountain är en riktigt bra riesling med hög syra och spänstig frukt. Ett riktigt bra vin att lagra som kommer visa upp spännande toner med åren. Finns i fasta sortimentet!Rosévin ska i regel inte lagras, utan drickas nu, då det generellt inte vinner på lagring. Däremot finns det såklart undantag, jag har provat högkvalitativa roséviner med många år på nacken och har tyckt att det varit intressant. Den här flarran från familjedrivna producenten Massolino lanserades i tillfälligt sortiment nu i början av september och finns kvar att finna i några butiker och att klicka hem. Ett utmärkt vin på druvan nebbiolo från norditalienska byn Barolo, som är ursprungsskyddad och där särskilda lagar och regler kring vintillverkningen för att vinet ska klassas som en Barolo. Ett lagringsdugligt vin med kvalitet.Champagne blir i regel bättre med åren, särskilt om det är prestigechampagne som vanligtvis släpps på marknaden ”unga” och är ganska snipiga och otroligt syrarika de första åren. Med lagring så utvecklar de ett djup, frukten kommer fram och syran dämpas något. Louis Roederer Roséchampagne är fantastiskt – senaste vintage är 2016. Det är bara på skördar som man anser vara extra bra som man gör årgångschampagner. Det här mousserande vinet är i regel ganska syrarikt och lite snipigt just vid släpp, men har fantastisk lagringpotential. Köp 1–2 flaskor, göm och glöm, och korka upp din vinskatt om 5-10 år. Då har förmodligen syran dämpats något, frukten blivit rundare och du har en roséchampagne med än mer djup och komplexitet. Wow!En annan typ av vin som verkligen är lagringsdugligt är fortifierade viner, som portviner. De är i princip odödliga och kan lagras länge – här kan du även köpa redan långlagrade portviner, med exempelvis 40 år på nacken. Portvin tål gott om lagring, och här kan man även köpa flaskor som redan har långlagrats. Denna Tawny Port är magisk och här har man låtit vinet lagras cirka 20 år på gamla ekfat. Vinet kommer från familjedrivna vinhuset Churchills och har både djup och fräschör med toner av körsbär, knäck och nötter. Galet gott att dricka lite svalt till en valnötspaj med mandelbotten, eller att lagra ytterligare några år (så länge du har tålamod…)