Inget vinland har charmat svensken som Italien, och faktum är att röda viner från detta stövelformade land fortfarande toppar listan om vi tittar på Systembolagets försäljningssiffror. Men bortom de konstruerade bulkvinerna, som tyvärr är de som säljer allra mest via monopolet, finns också riktiga kvalitetspavor att finna.Letar man utanför Systembolagets sortiment kan man vaska fram riktiga guldkorn. Jag har fått chansen att prova en vinlåda med otroliga viner på druvan aglianico, importerade av BaraVin.nu som drivs av ljuvliga paret Pernilla och Johan. Häng med på en resa i aglianicos tecken – och låt dig imponeras av denna ”söderns nebbiolo”. Foto: Tenuta I GelsiAglianico – den rufsiga italienaren som älskar långkok, vulkanjord och grillat i kvällssolenAglianico. Bara att säga det högt känns som att rulla ett perfekt pastaknyte över tungan. Den här mörka, charmigt kantiga druvan från södra Italien är inte den som kliver fram först på festen – men den är garanterat den som stannar längst och gör intryck för livet. Just i området Vulture i Basilicata i södra Italien – på sluttningarna av den gamla vulkanen Monte Vulture – trivs aglianico allra bäst. Här håller Tenuta i Gelsi hus, en liten, passionerad familjeproducent som förvaltar druvans själ med stor respekt och kärlek. På hög höjd, bland gamla vinrankor och svalkande kvällsbris, skapar de viner som är både kraftfulla och eleganta. Ja, vinerna blir lite som en italiensk filmhjälte från 60-talet: självklar pondus, men med ett känsligt hjärta.Vinmakaren Ruggiero Potito beskriver sin älskade druva med orden:“We identify with our most important grape, Aglianico del Vulture, introverted, rough, harsh but as well able to show great sweetness and delicacy as time passes.”Och ja, man förstår vad han menar. För aglianico är ingen inställsam typ. Den är rejäl, tanninrik och ganska så barsk i sin ungdom – men ge den lite tid, i glaset eller i källaren, och du belönas med något mjukt, komplext och oemotståndligt. Tänk mörka körsbär, torkade örter, läder, lakrits och ett stänk vulkanisk mineral – som gjort för att möta höstens långkok, svamprisotto eller en härlig grillbit på altanen. Foto: Tenuta I GelsiAglianico utgör också grunden för viner som blivit allt mer populära på sistone – och det är inte så konstigt. När vinvärlden letar efter äkthet, ursprung och personlighet, är aglianico från Vulture ett självklart fynd. Och när den dessutom görs med sådan fingertoppskänsla som hos Tenuta i Gelsi, är det svårt att inte bli förälskad. Här arbetar man småskaligt och familjärt, utan stress, med stor respekt – från jord till bord. Resultatet är viner som berättar historier – om området, traditionen, tålamodet och kärleken till hantverket.Vinlåda med pondus och perfektion Jag imponeras ständigt av eldsjälar inom vinbranschen som jobbar för att lyfta fram små producenter, äkthet och passion. Pernilla och Johan har via BaraVin fokuserat på Italien, och att där fånga in producenter som gör viner i liten skala – men med stort hjärta. Tenuta i Gelsi är ett av deras senaste tillskott i portföljen, och i deras vinlåda ingår sex viner, 2 x 3 olika varianter av aglianico som vi nu ska gå igenom. 🍷 Tenuta i Gelsi Aglianico il Rosso di CarmineEtt vin som fångar det bästa med aglianico – kraft och precision i perfekt balans. Här bjuds på mörka bär som björnbär och svarta vinbär, omgivna av torkade örter som lagerblad och timjan. Lakrits, vitpeppar och en hint av söt tobak ger extra djup, och den tätpackade frukten backas upp av en diskret nyans av kakao och pepparmint. Välpolerade tanniner och en snygg syra gör det här till ett vin som funkar lika bra vid grillen som i höstmörkret med långkok i grytan. Ett fylligt, smakrikt vin med ett oväntat elegant avslut – som gjort för att upptäcka aglianicos personlighet.🍷 Tenuta i Gelsi Aglianico del Vulture Casello 105 2022Det här är aglianico när den kliver ut i rampljuset – med stil. Från ett noggrant urval av de bästa druvorna från Ferrovia-vinodlingen har druvorna vinifieras i stål, mognat i amforor i 12 månader och därefter lagrats ytterligare 12 månader på flaska. Resultatet? Fokuserat, nyanserat och med ett självförtroende larger than life. Vinet har en tät men lättburen fruktprofil med mörka bär, salvia, timjan, lakrits och ett kalkigt stråk av mineralitet som ger ryggrad. Det är ett vin som lyckas vara både generöst och elegant – tillgängligt men aldrig enkelt. Strukturen är tydlig, men fint integrerad, vilket gör det till en lysande partner till allt från grillade lammracks till en vildsvinsragu i höst. En modern aglianico!🍷 Calaturi Aglianico del Vulture Superiore Riserva 2017En vinupplevelse med stort V. Här får du ett mognadens koncentrat – fyllig doft av plommon, rostad kaffe, salvia, mörk choklad och söt tobak. Smaken är djup och nyanserad med ett långt, elegant avslut där pudriga tanniner ramar in helheten. Flasklagringen har rundat av kanterna, vilket gör det till ett vin att njuta av redan nu, men som utan tvekan har mer att ge. Ett vin att sitta och njuta utav länge, då det är sofistikerat, kraftfullt och inbjudande på samma gång.Visst blir man sugen? Vinerna är perfekta att servera till sommarens grillkvällar (både kött och portabello säger ja tack), men också fantastiska att spara till kyligare dagar. För det här är viner som inte bara håller – de blommar ut med tiden. Och ibland är det just det man behöver. Ett vin som väntar in dig, snarare än tvärtom.Så nästa gång du letar efter något nytt – men ändå uråldrigt – något robust men samtidigt finstämt, testa aglianico från Tenuta i Gelsi. Du kanske har hittat din nya favoritdruva.