Inget nyår utan bubbel – och kanske ska du samla några vinintresserade vänner för att fira in 2024? Jamen, då gör sig ju en bubbelprovning alldeles utmärkt som aktivitet och som en härlig start på kvällen.Häromveckan höll jag en provning på temat mousserande viner från olika länder för mina kollegor här på Aller media, och det blev ett lyckat event där flera hittade nya bubblande favoriter. Jag har därför gjort en guide här – om du vill köra exakt samma upplägg. Här får du tips på flaskor, underlag – och citat som du kan säga slänga dig med för att verka extra vinsmart!FÖRBEREDELSERPreppa med glas. Glöm flöjtglasen (ja, släng dem…). För att kunna prova vin på bästa sätt krävs bredare kupa, så här skulle jag rekommendera vitvinsglas istället. Det ultimata är att ha ett glas per vin, så att man kan jämföra doft och smak mellan de olika vinerna. Men hey, om du inte bor i en restaurang så kan det bli svårt. Två–tre glas per deltagare funkar fint, och sedan får ni hälla ut eftersom ni fyller på med nya viner. Psst! Har glasen stått i skåp av trä eller i en kartong kan det vara bra att skölja ur/lufta glasen innan. Dags att börja prova. Häll upp vinerna och prata lite om varifrån det kommer, vilka druvor som ingår i vinet och med vilken metod vinet är gjort. Traditionell metod (en andra jäsning på flaska, alltså på det sättet man gör champagne), eller enligt charmatmetoden (att man jäser vinet i trycktank)? Prata även om hur länge vinet har lagrats. Allt detta påverkar hur vinet smakar.• Titta på vinet. Vad har det för färg och hur intensivt är det? Är vinet nästan transparent, ljust gult, gyllene eller bärnstensfärgat? • Dofta på vinet. ”Swirla” glaset lite så att alla aromer frigörs och stoppa ner snoken för att sniffa. Vad känner ni? Låt alla deltagare beskriva sin upplevelse. Gula äpplen, persika, kex, rostade nötter, aprikos, blommor…? Här finns inga rätt eller fel – in och leta i ditt doftbibliotek. • Smaka på vinet. Hur känns det i munnen? Är bubblorna små och skarpa mot tungan eller får du en mer krämig känsla? Vad smakar det? Kanske lika som det doftar, eller får det mer smak av frukt och mindre av brödigheten, eller tvärtom? Hur är syran – skyhög så att du nästan får huvudvärk, pigg och fräsch eller känns vinet rentav lite platt? Låt alla deltagare skriva ner sina kommentarer i ett typ av provningsprotokoll. Summera alla kommentarer och anteckningar, diskutera vilket vin ni gillade mest och varför. Kanske ni hittar nya, personlig favoriter!Passande tilltugg:• Västerbottenkroketter med smetana och löjrom• Snabba blinier med löjrom, smetana och gräslök• Smashed potato med tångrom och smetanaVINERNA (OCH SMARTA SAKER DU KAN SÄGA) Prosecco, Italien: Castelmondo Prosecco Extra Dry, 89 krProsecco är världens mest sålda mousserande vin – och det är kanske inte så märkligt. Det är enkelt och billigt att producera, och man kan snabbt pumpa ut stora volymer. Det är dessutom fruktigt och har inte sällan en lite söt touch, något som många gillar. Prosecco får bara göras i de norra delarna av Italien (det görs främst i Veneto) och på druvan glera. Här jäser man vinet i en trycktank – och från plockade druvor till färdig, enklare prosecco tar det mellan tummen och pekfingret tre månader. En relativt snabb produktion. I prosecco hittar du ofta toner av päron, äpple, persika, vita blommor. Piggelin brukar vara en vanlig liknelse.Det här kan du säga för att verka smart: ”Visste ni att druvan glera tidigare hette prosecco, precis som själva vinet, men att man 2009 bytte namn eftersom man ville ursprungsskydda prosecco så att inte andra länder ska kunna producera denna populära dryck.” Cava, Spanien: Privat Brut Nature Reserva 2021, 129 krI Spanien, främst i Katalonien, gör man mousserande vin enligt traditionella metoden som man kallar för cava. Här använder man lokala druvor som xarel-lo, macabeo och parellada, men klassiska ”champagnedruvor” som chardonnay och pinot noir är också tillåtna. Totalt är här åtta druvsorter tillåtna. Enligt lag ska cava ligga minst 9 månader på sin jästfällning för att få kallas cava. Har vinet legat mer än 18 månader på jästfällningen får man skriva reserva på etiketten – vilket man har gjort här. I en ung cava kan man ofta hitta en liten gummiton i doften, tänk badanka eller bildäck. Äpplen, citrus och kex är också vanliga doft- och smakreferenser.Det här kan du säga för att verka smart: ”Sedan 2015 finns även spanskt mousserande vin under beteckningen corpinnat, som har högre kvalitetskrav än cava och lagras längre tid på jästfällningen. Corpinnat betyder "född i hjärtat av Penedès" och får bara sättas på flaskor utav vinproducenter som verkar i Penedès, odlar ekologiskt och som skördar sina druvor för hand.” Crémant, Frankrike: Langlois Crémant de Loire Brut Réserve, 169 krCrémant är ett utmärkt alternativ om man vill dricka franska kvalitetsbubblor, samtidigt som plånboken inte riktigt tillåter utsvävningar som champagne. Crémant gör man på samma sätt som champagne (traditionella metoden), men utanför själva distriktet Champagne. Inte sällan använder man samma druvor som i äkta skumpa – som chardonnay och pinot noir. Olika franska regioner har dock olika traditioner av vilka druvor man använder sig av i sin crémant, och i Loire är det till exempel vanligt att man har chenin blanc – som är en av regionens populäraste druvor. Vinet ska lagras minst 9 månader på sin jästfällning och druvorna ska vara handplockade. I just denna flaska har vi chardonnay, chenin blanc och cabernet franc och vinet är lagrat hela 36 månader på sin jästfällning, vilket etiketten skvallrar om med ”Réserve” i slutet av namnet. Det här kan du säga för att verka smart: ”Visste ni att företaget som gör den här crémanten ägs av champagnehuset Bollinger?” Cap Classique, Sydafrika: Pongrácz Brut, 129 krI Sydafrika gör man också mousserande vin enligt traditionella metoden, och här har man jobbat hårt för att hålla en hög kvalitet på sitt bubbel. Här är alla druvor tillåtna, men många producenter gör Cap Classique, eller MCC som det kallas, på de klassiska champagnedruvorna chardonnay och pinot noir – som i den här flaskan. Krav på lagring med jästfällning är här minst 12 månader, men i det här fallet har man kört hela två år, vilket ger en lite brödig och fyllig ton, med inslag av solmogna äpplen, citrus och viss blommig ton.Det här kan du säga för att verka smart: ”Visste ni att man i Sydafrika har en ’egen’ druva som heter pinotage, som är en korsning mellan cinsault och pinot noir?” Champagne, Frankrike: Palmer & Co Brut Reserve, 369 krNej, champagne är inte vilket sprattelvatten som helst, utan en av världens mest mytomspunna och dyraste drycker. Traditionen, området och tillverkningsmetoden är det som driver upp priserna. Man får nämligen bara skriva ut champagne på etiketten om vinet är tillverkat i Champagne i norra Frankrike. Men i den här flaskan får du riktigt mycket vin för pengarna. Palmer & Co är ett vinhus som består av ett kooperativ, och man jobbar med runt 200 odlare. Den här standardpavan har man inte gjort i en handvändning. Istället för att lagra vinet 12 månder som det är krav på, har man låtit vinet ligga 4 år på sin jästfällning. Druvorna är de tre mest klassiska: chardonnay, pinot noir och pinot meunier och vinet har en bred och brödig stil med toner av gula äpplen, grillad citron och nougat. Man har även använt reservviner från äldre årgångar i det här vinet, vilket ger ett särskilt smakdjup. Det här kan du säga för att verka smart: ”Visste ni att den största storleken av en champagneflaska kallas för Melchisedech och rymmer hela 30 liter champagne, vilket motsvarar 40 flaskor.”