Ett utmärkt exempel på Sancerre i mellanprisklassen, finns i fasta sortimentet för 229 spänn.Idag, den 6 maj, infaller internationella sauvignon blanc-dagen, något som inte minst firas i områden där man gör mycket viner på denna världsomspännande gröna druva, som i Bordeaux eller Marlborough. Innan mitt vinintresse tog fart på riktigt, och jag utbildade mig till sommelier, så hade jag nog mest druckit bulkig sauvignon blanc från Nya Zeeland eller något franskt, billigt skit. Om jag gillade det? Nja. Idag, när vinvärlden har breddats i takt med att jag lärt mig mer, så ligger vit bordeaux högt på listan över vita viner som jag verkligen uppskattar. För ja, sauvignon blanc kommer med många olika ursprung och stilar – även om det såklart finns drag som utmärker den. Psst! I slutet av texten tipsar jag om tre sauvignon blanc-favoriter från olika länder.Först och främst har vi den klassiska stilen från Loiredalen i Frankrike. I de mest kända appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé skapar den krispiga och syrliga viner som ofta har inslag av citrus och gräsiga toner, men viner som också kan vara ganska runda i frukten och bjuda på fina grönäppliga toner med citrus och nässlor. De är lite som att ta en frisk vårpromenad genom en trädgård där knopparna nyss brustit på buskar och träd. Den här typen av sauvignon blanc gör sig också utmärkt till vårens primörer, som sparris, nässlor, nypotatis och späda morötter. Det görs också en hel del bulkviner på sauvignon blanc, och jag tror att många får en lite missvisande upplevelse när ”kattkiss på krusbärsbuske” är det enda som comes to mins när sauvignon blanc kommer på tal… Om Frankrike räknas till ”gamla världen”, som man säger på vinspråk, så har vi såklart också saugivnon blanc från ”nya världen”· Särskilt Nya Zeeland utmärker sig som ett land där sauvignon blanc har hittat sin andra hemvist. Här får den ofta mer intensiva tropiska fruktaromer, som mango, passionsfrukt och guava.Det mest klassiska sauvignon blanc-regionen är dock kanske, som jag nämnde, Bordeaux. Där används druvan ofta som en del av en blend, särskilt tillsammans med sémillon, men även muscadelle. Dessa viner är komplexa, nyansrika, lagringsdugliga och kan ha allt från citrustoner till en hint av honung – och inte sällan fatlagrar man vinerna. Det är alltså det här man snackar om när man snackar om ”vit bordeaux”. Men sauvignon blanc odlas även i Italien, USA, Chile, Sydafrika, Argentina… ja, det är en riktig globetrotter.Nu, när vi doppat tårna i några populära stilar, låt oss spana lite på trenderna. För inte så länge sedan var sauvignon blanc ofta förknippad med enkla, lättdruckna viner. Men nu börjar allt fler få upp ögonen för mer komplexa skapelser. Utöver vit bordeaux tycker jag mig skönja en trend att göra blends och fatlagra viner med denna druva i spetsen även i exempelvis Sydafrika och Australien. Jag har provat många riktigt bra exempel!Så, oavsett om du föredrar den klassiska franska stilen, den tropiska varianten från Nya Zeeland eller den komplexa blenden från Bordeaux, finns det nog en sauvignon blanc för dig. Skål för denna älskade – och hatade – druva. SAUVIGNON BLANC MED TRE ADRESSERURUGUAY. Gimenez Mendez Alta Reserva Sauvignon Blanc 2023, 149 kr (TS)Kul med Uruguay som ursprung! Sauvignon blanc i lite annorlunda kostym, och det är det som är så kul när druvor reser – terroir ändras, och så även uttrycket! Här får man rund äppelfrukt med inslag av carambola, vita vinbär och citrusklingande solmogen syra i slutet. Friskt och fräscht men också med en fin balans. Utmärkt till vårens goda gröna rätter.NYA ZEELAND. Greystone Barrel Ferment Sauvignon Blanc 2022, 201 kr (TS)Spännande vin som inte alls bjuder på de stiltypiska krusbärsaktiga och grönstickiga sauvignon blanc-tonerna som många kan ha svårt för. Här bjuds istället både fin gul frukt, rondör, snygga nyanser av skär persika, aprikos, nektarin och äppelblom. Förmodligen mycket tack vare fatlagringen som slipar ner vinets kanter. Lång och sötfruktig eftersmak. Ett vin som känns flörtigt och romantiskt, men framför allt: GOTT!FRANKRIKE. Sancerre Jadis 2020, 489 kr (BS)Sancerre blir inte så mycket bättre än så här. Vinet kommer från familjedrivna Domaine Henri Bourgeois som har odlingar i både Frankrike och på Nya Zeeland, där under namnet Clos Henri. Druvorna som används till detta vin är bara de som uppnått perfekt mognad, och skördeuttaget är lågt. När vinet ska buteljeras får månkalendern avgöra, men det sker alltid efter påsk och enligt den biodynamiska kalendern. Hur är det då? Du får ljuvlig doft av vårblomster, päron, äpple, mango, fläder, citrus och persika med inslag av nektarin, smaken är behaglig, rund, väl sammansatt med en syra som får smaklökarna att resa sig i givakt, men som inte sticker iväg. Smaken är lång och nyanserad, upplevelsen total. Ett vin som visar på storheten med sauvignon blanc.