Fredag, hurra! Och jag har just placerat arslet på en båt som ska ta mig ut till skärgården = en del tid till att svara på era frågor om vin, som skickades in under gårdagens take over på Elle Mat & Vin's instagram. Mycket frågor – så vi delar upp det. Här kommer del ett! Och ni vet väl att det bara är att kommentera elle dm:a mig på insta, @elingrube? Do it! Okej, here we go: My: Jag är nyfiken på stabila vita husviner, har du tips? Svar: Om jag har! Jag skulle tänker så här, att jag gärna vill ha ett lite fruktigt och friskt vitt vin hemma, och ett som är lite mer fylligt och kryddigt. Här kommer tre stabila förslag som är lätta att få tag i: 1. Friskt & fruktigt: Alvarinho Contaco, 129 kr, från legendariske vinmakare Anselmo Mendes i Portugal. Detta är från vitvinsmekkat Vinho Verde och bjuder på frisk frukt, toner av gröna äpplen, vit persika, ett stänk av salt hav och färskpressad citron. Urgott till skaldjur! 2. Fylligt och kryddigt: Allesverloren Chenin Blanc, 119 kr. En superb budgetflarra som bjuder på solmogen frukt, torkad aprikos, söta kryddor som en nypa kardemumma och solig citron. Matvänligt, testa till rätter med fläsk och kyckling.3. Friskt och fruktigt: Villa Wolf Grauburgunder 2022, 99 kr. Friskt och fruktigt ekovin med smak av päron, persika, citron och örter. Ett vin som gör sig bra till enklare rätter med lite syra, varför inte testa till en härlig skaldjurspasta eller till en ugnsbakad citronkyckling med färska örter?Humlan: Jag vill veta mer om grunderna i vin!Svar: Oj, var ska jag börja!? Haha. Vin världen är otroligt komplex och ju mer man lär sig, desto mindre kan man – ja, så känns det åtminstone ibland. Men varför inte gå en grundkurs i vin? Restaurangakademien i Stockholm har både endagskurser och kvällskurser av enklare slag, Vinkällan kör även digitala vinutbildningar och så har vi ju The Wine Hub som också har kvällskurser där man kan välja att gå lite bredare eller till exempel snöa in på ett land eller druva. Botanisera och hitta din grej! På Aloë i Stockholm är man proffs på mat- och vinparningar.Emma: Jag har svårt att dricka vin till maten, för mig skär det sig medan andra tycker att det matchar.Svar: Att matcha vin och mat så att man som gäst går upp i brygga kan vara en svår uppgift. På stjärnkrogar, där kockar och sommelierer jobbar tätt ihop, är man proffs på detta. Men det finns några grunder att tänka på som hemmakock, och som jag kan dra lite snabbt (och sen ska man inte glömma att allt vad gäller mat och vin också handlar om personliga preferenser): • Låt syra möta syra. Har du en rätt med syrliga toner, t ex räksallad med färskpressad citrus, möt upp maten med ett vin som också har en hög syra, exempelvis en tysk riesling. • Har du ett vin med ganska ruff tanninstruktur (att vinet är strävt) så passar det fint med mat som har både protein och fett i sig som kan möta upp detta. Ett vin på druvan nebbiolo, som ger mycket tanniner, tillsammans med en viltskavsgryta som innehåller både älgkött och grädde, blir en bra match – och vinet kommer att upplevas mjukare och fruktigare då fettet och proteinet i maten suddar ut strävheten.• Äter du kryddstark mat – undvik ett vin med mycket krydda och tanniner, då kommer nämligen vinet upplevas som ännu strävare i munnen. Ett riktigt fruktigt rött vin är fördel att välja här, eller ett vitt vin med lite restsötma, typ en riesling kabinett.• Undvik kralliga röda viner till rätter med beska. Äter du en rätt med mycket råa grönsaker så kommer ditt kralliga röda vin upplevas ännu beskare – och lite strävt. Läpparna kommer liksom krypa in och gömma sig i gommen, och du kommer att se ut som en tandlös gammal gubbe. Här kan istället ett vin med mycket fruktighet vara bra, typ ett vitt vin på druvorna vermentino, godello eller en riesling. Visst spelar glaset roll! Riedel har bland annat druvspecifika vinglas, och jag gillar deras serie som heter Veritas.Kristina: Kan du inte lära oss lite om olika champagneglas, vilka föredrar du och varför?Svar: Johoo då! Jag älskar champagne och jag älskar glas. För jo, glaset gör skillnad (hälsar en som varit på flera glasprovningar). Vad gäller champagne så kan vi väl bara sumpa de här flöjtglasen en gång för alla? Snälla? De gör lika mycket för vinet som ditt lata ex gjorde för dig. Alltså nada. Nu vet jag inget om ditt ex, men alla ex är ex for a reason. SÅ. Nu tindrar vi glatt runt efter nya glas, okej? Jag sveper höger på Riedels New World Pinot Noir för roséchampagner och champagner med lite mogna toner, ni vet såna som smakar mogna gula äpplen och har en bra brödig ton i sig. Gillar man pigga, friska och syrliga bubbel så kan man välja ett glas med lite smalare kupa, exempelvis ett ordinärt vitvinsglas. Men jag tycker också att champagneglasen ur Riedels nya glasserie Veloce är läckra! Anni: Vad ska man dricka i höst vad gäller vitt vin? Rött är ju go to, men jag vill vidga mina vinvyer…Svar: Oh, bra fråga! Jag dricker gärna rött, vitt och rosé året om – men på höstkanten går jag gärna in på de lite fylligare och kryddigare vita vinerna. Spana efter fatlagrad chenin från Sydafrika, smörig chardonnay från USA, om du känner dig rik: Mersault – eller en Pouilly-Fuissé (urgoda grejer från Frankrike). Här kommer några konkreta tips: 1. Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs 2020, Frankrike, 279 kr. Har du vunnit på Triss och vill imponera till bjudmiddagen? Då är det här pavan för dig, särskilt om du gillar vin med smörig och sötkryddig touch! Som en solgul kram med citrus, gyllene stenfrukt, brynt smör och varma kryddor.2. Kenwood Six Russian River Valley Chardonnay 2018, USA, 219 kr. Jänkare med gott om mogen gul frukt, lite smörpopcorn-feeling, kardemumma och solgul citron. Kralligt vitt men också med bra balans – testa till höstens krämiga kantarellmacka som du hyvlat snuskiga mängder ost över.3. Bourgogne Les Murelles Domaine Roux 2021, 179 kr. Riktigt härligt vin med toner av päron, brynt smör, kardemumma och gula äpplen. Allt i harmoni och med en frisk finish. Gott till ugnsgrillade kycklingen med knaprigt skinn. Favoritvin? Jag har många!Jo: Vilket är ditt absoluta favoritvin?Svar: Det här är en så otroligt svår fråga – lite som att be en förälder välja vilket barn som är ens favorit. Även om jag tror att många föräldrar har EN favorit?! Hehe … Men nu när vi är på gränsen mellan sensommar och tidig höst och rödvinssuget börjar smyga sig på så måste jag säga att en fjäderlätt pinot noir sitter rakt upp i krysset. Jag väljer OM pinot noir från producenten Jessica Saurwein för tillfället, urbra vin som jag kommer köpa massor av så fort det kommer in i tillfälliga sortimentet igen. På Ästad vingård experimenteras det mycket – man vill bli bäst i Sverige (och världen!) på mousserande vin! Ulla-Marie: Finns det något svenskt vin som är bra på riktigt?Svar: Oh ja! Svensk vinnäring är verkligen on the rise, och jag tror 100 % att Sverige kommer vara ett välkänt vinland i framtiden (inte minst med tanke på hur snabbt klimatförändringarna går… huh!) Men visst, just nu finns det fortfarande mycket att lära om mikroklimat, jordmåner och vilka druvor eller druvkloner som funkar bäst på svensk mark. Kullabergs vingård tycker jag är bäst i klassen vad gäller svenskt vin (deras Immelen och Josefinelust är riktigt bra), sedan besökte jag nyligen Ästad vingård och provade flera årgångar av deras mousserande vin som de satsar hårt på – och det går snabbt åt rätt håll. Jag är imponerad. Håll ögonen öppna på svenskt vin, okej?