Hösten tar ett allt hårdare och kallare grepp om oss – och allt man vill är egentligen bara att mysa ner sig med en pava riktigt bra vin och en dignande ostbricka framför sig, inte sant? Bjud hem någon du gillar lite extra och langa fram en cheesy bricka och pangigt vin som du och din gäst sent ska glömma. Jag har tipsen på sju smarriga kombinationer för alla gourmander där ute. Sancerre & syrlig getostDet här är kanske klassikernas klassiker, men varför ändra ett vinnande koncept? Är du en sucker för syrlig getost, chèvre [uttalas CHÄVR, ok?]– med sälta, syra och lite jordig smak? Oavsett så funkar här en frisk och krispig sancerre ypperligt. Sancerre är nämligen en appellation i Frankrike där man gör viner på druvan sauvignon blanc som ger friska, vita viner med toner av krusbär, äpple, ibland viss gräsighet och fläderton – men också med en härlig syra och fräschör som möter getostens friska ton fint.🥂 Bra vinval: Sancerre Les Pierris 2022, Frankrike, 199 kr.Trots sin prislapp på närmare 200-lappen så är detta vin ett fynd för priset. Här får du en stiltypisk sancerre med snyggt och klassiskt snitt med toner av gröna äpplen, päron, nässlor, svartvinbärsblad och färskpressad lime. Fun fact: Det här vinet dracks på kronprinsessans bröllopsmiddag. Kanonpava med kunglig glans, alltså. Sangiovese & parmesanParmesan – ah, denna älskade italienska hårdost! ”And where it grows it goes”, som det heter. I glaset häller vi också något italienskt, närmare bestämt ett vin med ren röd frukt och lite blommig parfym. Vi snackar om ett vin från Emilia-Romagna där druvan sangiovese får skina som i kombination med lagrad parmesan.🍷 Bra vinval: Chiara Condello 2020, Italien, 179 kr.Ett pangvin från italienska vinstjärnan Chiara Condello. Smak av mörka körsbär, vinbär, viol, och örter i stram stil som ändå inte snålar på djup och bredd. Drick något svalt ur lite större kupa. Oh, så gott till italienska hårdosten och charken. Gewurztraminer & munsterBangar du inte för smakrika ostar eller aromatiska viner? Då är det här ost- och vinparningen för dig! Vi blickar nämligen mot Alsace både vad gäller ost- och vinval. Munster är en kittost gjord på mjölk från örtbetande kor. ”The Stinking Beauty” kallas även osten i England. Vinet då? Gewurztraminerns blommiga, parfymerade och lite kryddiga ton lirar fint med den här smakfulla lilla stinkbomben. Spana mot Alsace där det görs ljuvliga viner på druvan.🥂 Bra vinval: Gewurztraminer Roche Roulée Domaine Zind-Humbrecht 2020, Frankrike, 249 kr.Här har vi en urhärlig gewurztraminer som bjuder på det bästa av druvans karaktär men inte heller skrämmer iväg nybörjare. Gewurztraminer kan ju vara ganska tvålig och blommig, svår att ta till sig som både proffs och novis i vinsammanhang. Men här skiner frukten fin, det bjuds på gott om solmogen persika, aprikos, gula mogna äpplen, nektarinmarmelad och en bukett vackra blomster. Sötmogen frukt, len munkänsla och med bra längd och läckert vitpepprigt avslut.Tawny port & stiltonDen brittiska blåmögelosten Stilton kan vara en vattendelare, men tillhör du dem som älskar osten så ska du se att ett glas tawny port förhöjer upplevelsen ytterligare. Det är en kombination som är rena rama himmelriket för smaklökarna! Den knäckiga, lite söta och kryddiga porten lirar klockrent med ostens sälta.🍷 Bra vinval: Churchill's 20 Years Old Tawny Port, Portugal, 599 kr.Få vinstilar andas så mycket ambition och historia som portvin, och här har man lagrat vinet i 20 år, vilket ger det dess stiltypiska underbara knäckiga toner med inslag av fikon, pomerans, körsbär och brända mandlar. Sötma och fräschör möter varandra på ett makalöst sätt i den här flaskan. Och visst, 599 kronor är en slant – men du kommer också få en smakupplevelse utöver det vanliga. Spara dropparna som blir över till julens ostar och nötkakor. Njutning från första till sista droppe, och inte minst en fantastisk gåbortspresent! Blåmögelost & dessertvinVi fortsätter på mögelost-temat. Hallands himmel som säljs hos Arla Unika är en favorit bland mögelostar, en ”must try”. Blåmögelostar är ofta smakrika, skarpa och salta i smaken (även om just denna är relativt mild) – så här krävs ett vin med mycket sötma för att balansera upp. Välj gärna ett dessertvin med lite honungstoner, det gifter sig med osten på ett fantastiskt sätt. Ett trick är att tänka ”ju mer osten stinker, desto sötare vin”. Ett bärigt och sött portvin (ruby port) passar också fint, eller varför inte en öl? Då är red ale med knäckiga toner ett utmärkt val, som denna från O’Haras, ett bryggeri jag besökte under en Irlandstripp en gång och där det bjöds på just den kombinationen.🥂 Bra vinval: Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2018, Tyskland, 149 kr/187 ml.Ett honungssött rieslingvin från Mosel i sydvästra Tyskland. Här har man låtit druvorna mogna rejält på vinstockarna för att plockas när de utsatts för så kallad ädelröta, vilket gör att druvan skrumpnar och sockerhalten förstärks. Ljuva toner av saffran, honung, aprikos men också med en liten frisk ton i avslutet. Champagne & gruyèreDen här klassiska osten som tillverkas i Schweiz och Frankrike sitter riktigt snyggt med en champagne av det lite fylligare och nötigare slaget som möter upp smakrikedomen fint. Även torr äppelcider i fransk stil passar bra till den här osten. 🥂 Bra vinval: Charles Heidsieck Brut Réserve, Frankrike, 539 kr.En klassiker man aldrig tröttnar på och en champagne som bjuder på mycket i smakväg. Doft och smak av gula äpplen, nötter, solig citrus, rostat bröd, äppelblom och skarpa små bubblor som förvandlas till en elegant mousse i munnen. Pangskumpa. Pinot noir & brieKrämig, mjuk och ofta enkelt att ha att göra med. Inget går upp mot en riktigt bra brieost ibland, denna vitmögeldröm som är en klassiker på ostbrickan. Här gör sig en lätt pinot noir, med sin rödbäriga profil, fint.🍷 Bra vinval: Te Kairanga Estate Pinot Noir 2022, Nya Zeeland, 189 kr (TS 13/10).Rubinröd pinot från Nya Zeeland som släpps i tillfälligt sortiment på fredag och bjuder på finstämda röda bär i form av pigga trädgårdshallon, tranbär, lite nypon och med fjäderlätt tanninstruktur och syrligt munvattnande avslut. Okomplicerat och riktigt gott.