Jag erkänner: Jag är tokig i vinglas! Hemma skallrar det på ganska bra om man klampar tillräckligt nära vitrinskåpet. Det är nämligen överbelamrat med olika sorters vinglas – alla specifika för olika vinstilar, ja till och med ner på druvnivå.När jag och min sambo är ute och reser packar vi alltid med oss egna vinglas. Nördigt? Ja. Snofsigt? Kanske … Men helt ärligt – spelar utformning och storlek verkligen roll? Hehe. We all know it does. För jo, vilket glas du dricker ur påverkar faktiskt hur du uppfattar vinet. Faktum är att om du vill få ut en maximal upplevelse av vinet du valt så kan många olika parametrar lyfta din vinstund. Formen på kupan, bredden på öppningen, hur tjockt eller tunt glaset i fråga är … Och alla som någon gång deltagit på en glasprovning kan nog vara eniga om att det är en ögonöppnare. Mitt favoritglas Veritas New World Pinot Noir från Riedel, som jag tycker funkar till många olika vinstilar, från lätta röda till kralligare vita viner och även brödiga, mognare champagner.När jag gick sommelierutbildningen deltog jag i min första glasprovning – och det var verkligen en wow-upplevelse. Jag och mina klasskamrater fullkomligt häpnade! ”Wow, det smakar verkligen annorlunda i det här glaset”, ”Oj, frukten försvann lite i den här kupan” eller ”Gud, syran fullkomligt skjuter i höjden i den här glaset, men känns dämpad i det här” … Ja, så kunde det låta. Under pandemin deltog jag senare i en digital glasprovning med glastillverkaren Riedel – som jag måste säga är mästare på att göra vinglas specificerat efter stil och druva. I samarbete med vinmakare och vinproducenter skapar de glas där aromerna ska få möjlighet att blomma på bästa sätt. – Glaset är ett verktyg som gör att man kan njuta maximalt av vinerna, sa då glasexperten Matt Knight som jobbar för Riedel och höll i provningen tillsammans med Jane Sandström, som är produktchef på Sundqvist och specialist på Riedelglas.Och jag håller med. Ett chardonnayglas från Riedel sett uppifrån – här är både kupan och öppningen breda för att maxa aromerna.Hemma har jag bland annat Riedels serie Veritas. De slimmade kanterna, lätta känslan och eleganta formen gör dem goda att dricka ur – och de går dessutom utmärkt att diska i maskin. Winning! Mitt favoritglas? Veritas New World Pinot Noir. Det är glaset jag provar de flesta viner ur, då jag gillar hur doft och smak kommer fram på ett bra sätt ur den kupan och yppiga öppningen. Det är också det här glaset som jag provar de flesta viner ur när jag provar hemmavid.I denna serie finns det glas som är druvspecifika, alltså kupor som passar extra bra till friska rieslingviner eller mer mulliga viner på typ cabernet sauvignon. Kuporna skiljer sig åt på så sätt att lätta, syrliga viner som sauvignon blanc och riesling passar bäst i högre kupor, även om öppningen här är olika breda. Mer mulliga röda viner kommer bäst till sin rätt i bredare och djupare kupor, medan ett kraftigare vitt vin, som en ekfatslagrad chardonnay som har toner av smör och kryddor, blir allra läckrast i ett glas anpassat till vinstilen. Här är bred kupa och bred öppning bäst, så att alla aromer får luft och möjlighet att utvecklas när du sippar på det. Ett glas specifikt framtaget för viner på druvan syrah/shiraz, med bred ”midja” och lite snipigare öppning för att balansera smaken och förstärka doften. Funkar även fint till viner på druvan barbera.Om du vill njuta av vinet på maximalt sätt, så testa en kupa som är blåst för just den vintypen – det gör faktiskt skillnad, för den som vill sippa och få ut det mesta av sitt vin. I vitvinsglas vill man uppleva en balans mellan fruktighet och syra. För att ta ett exempel: Häller man över en riesling i den breda chardonnay-kupan är det som att vinet helt plötsligt blir något vattnigt. Balansen försvinner, fruktigheten likaså. Samtidigt gör sig denna kupa utmärkt till kraftigare, mer aromatiska vita viner. Intressant, va? Detta beror på att vinet, beroende på kupans och öppningens utformning, träffar olika delar av tungan, där olika smakreceptorer sitter. Ett favoritglas! Zaltos Burgundy-kupa är urläcker att dricka ur, riktigt snygg att titta på och … svindyr.Nej, det här inlägget är inte sponsrat av Riedel, jag gillar bara deras grejer. Men jag har också en kärlek för Zalto-glas. Zaltos Burgundy-kupor, som ni ser på bild ovan, ligger mig allra särskilt varmt om hjärtat. Svindyra? Ja. Jättegoda att dricka ur? Absolut! Om de ger hela vinupplevelsen – och dukningen – en lyxig känsla? You bet!Om jag då skulle tipsa om några glas att börja köpa in, om man är nyfiken och vill börja bygga ett ”glas-stall”, så skulle jag satsa på:• Bra bourgogne-kupor som är lite bredare i kupan och som passar fint till eleganta röda viner, men också lite mulligare pjäser. Som sagt, jag tycker att Riedels New World Pinot Noir är toppen här. Ur dessa dricker jag även brödigare champagner med lite mer mogna toner.• Eleganta vitvinskupor. Kolla efter riesling-glas. De funkar fint till många typer av vita viner, från riesling till sauvignon blanc och även till mousserande viner med mycket syra och pigg frukt.• Eventuellt vinglas utan fot, tunna eleganta som är enkla att ta med sig på resande fot och som även gör sig utmärkt som snygga vattenglas vid finare tillfällen. Hur gör ni när ni dricker vin, är ni kinkiga med glasen?