Tjoho, ”Est arrivé”! Ja, nu har vi nått tredje torsdagen i november då en speciell högtid i vinvärlden alltid firas, nämligen Beaujolais Nouveau – vilket innebär att årets första vin från den franska vinregionen Beaujolais släpps till försäljning. Medan många viner åldras och utvecklas över tid, är Beaujolais Nouveau bäst när det konsumeras ungt då det förlorar sin friska karaktär med tiden.Vad kännetecknar då Beaujolais Nouveau? Jo, de görs alltid på druvan gamay, och de är friska, fruktiga och lättdruckna med smak av sommarbär och lite örter och har inte sällan en touch av skumbanan i doften. Det är det första vinet från årets skörd (och jäser med metoden macération carbonique, vilket enkelt förklarat innebär att man kan jäsa vinet snabbare utan att riskera att det fortsätter att jäsa och blir mousserande efter buteljering ). Jag kan bli långrandig när det kommer till jäsningsmetoder och primeaurvin, som ju görs i många delar av världen, men låt oss inte bli alltför insnöade nu. Sammanfattningsvis är Beaujolais Nouveau en glädje för vinälskare som letar efter något festligt att njuta av varje november. Många vinbarer runtom i världen styr upp olika jippon och ja, det är en blöt fest utan dess like.Här kommer fyra bra val om du vill haffa en flarra Beaujolais Nouveau i år. Godast gör de sig lätt kylda till lite ost och chark, tycker jag. Kommer du att fira dagen med ett glas Beaujolais Nouveau?🍷 Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard 2023, 175 krFoillard är lite av ”go to”-producenten i det här sammanhanget, enligt mig. En producent som varje år buteljerar ett stilsäkert typexempel på bojo novo där det bjuds på pigga bärtoner av vildhallon, jordgubbar, körsbär, en lite skumbanantouch och slurpig juice med frisk vinbärssyra. Om det slinker ner snabbare än vad man hinner säga ”Beaujolais Nouveau”? Japp.🍷 P. Ferraud et Fils Beaujolais Rosé Nouveau 2023, 159 krJag har aldrig tidigare provat en Bojo novo-rosé, så det här är en nice surprise! Underbar doft som är lite rosablommig och sötbärig med friska toner av färskpressad lime. Syran? En riktig karatekick i solarplexus. Vinet har viss textur och ett lätt avslut. Kul, gott och … ja – det här får en att längta ännu mer till våren … (Håll ut!)🍷 P. Ferraud et Fils Beaujolais Villages Nouveau 2023, 179 krMm, vilken härlig doft! Som att sticka ner snoken i en kompott av saftiga hallon och blåbär som man plockar under en tur i sommarskogen mixat med jungfrututtar och viol. Sammetssträva tanniner med koncentrerad och koncist smak. Medelfyllig, seriös och riktigt matvänlig! En fet liten fågel blir fint här.🍷 P. Ferraud et Fils Le Couple Beaujolais 2023, 159 krEtiketten andas romantik och visst är det här lite lättare i munkänslan med en lekfull bärighet som innefattar toner av mogna mörkröda jordgubbar och blå trädgårdsbär med en touch av den stiltypiska skumbananen – eller här är det kanske mer skumtomte? Här finns också en överraskande bra, finlemmad struktur som gör vinet matvänligt. 🍷 Beaujolais Nouveau les Griottes 2023, 149 krFrisk och bärig Bojo med toner av pigga hallon samt blåbär och björnbär plockade i gryningen då de är spänstiga och kalla. Här finns också en sjyst liten grön ton som av skogsbärsbuske. Det här är gott att dricka kylt bara rakt upp och ner och skåla i – för att det snart är fredag!