I veckan var jag på en av de där luncherna som man går ifrån lite lyckligare, lite klokare – och en hel del mer inspirerad. Filosofen och vinodlaren Johan Reyneke var i stan. Ja, filosofen – för det är faktiskt så han själv beskriver sin bakgrund. Han var på väg att bli akademiker när vinrankorna kallade, och istället för att bli professor i filosofi blev han en av Sydafrikas mest spännande vinmakare. Och tur är väl det för oss som gärna häller upp ett glas Stellenbosch-magi då och då (hand upp!).För tre år sedan hade jag själv äran att besöka Reyneke Estate, som ligger bland de böljande kullarna i Stellenbosch, med utsikt mot både False Bay och de dramatiska bergen. Det var en upplevelse som etsat sig fast: inte bara för vinerna – även om de är fantastiska – utan för den totala känslan av harmoni. Man kliver in i en värld där naturen får styra och där varje detalj, från jorden till flaskan, genomsyras av respekt och omtanke. Besöket hos Reyneke Estate var ett av mina första under resan till Sydafrika för tre år sedan. Johan Reyneke är nämligen en pionjär inom ekologisk och biodynamisk vinodling i Sydafrika. Faktiskt den allra första som fick sin egendom certifierad biodynamisk där. För honom är det inte en marknadsföringsetikett, utan ett sätt att leva. När han berättade om hur han ser på vingården var det nästan som att lyssna på en poet: jorden är en levande organism, druvorna är dess språk, och vinmakaren är mer av en förvaltare än en skapare. Han talar om täckgrödor, kompost, egna gödningspreparat och – ja – till och med kor och höns som får sköta en del av arbetet i vingården. Allt hänger ihop i ett kretslopp som känns både självklart och genialt. Passionerad och charmig – med kretsloppet i fokus.Och det bästa? Det vi sedan får i glaset. För det är ju här som filosofin möter verkligheten. Reynekes viner är allt annat än flummiga – de är precisa, eleganta och laddade med energi. Han gör både vita och röda, med tyngdpunkt på sauvignon blanc, chenin blanc, syrah, cabernet sauvignon och cabernet franc. Sauvignon blanc från Reyneke är inte den där krispiga, nästan kattkissigt gröna varianten du kanske tänker på från Nya Zeeland – här får du istället en mer texturerad, komplex stil med både rondör, mineralitet och djup. Chenin blanc-vinerna är ren magi: vaxigt, gyllene, med en lätt sälta som gör dem perfekta till mat. Och syrah… åh, Syrah! Elegant pepprig, men aldrig överekad eller för tung. Det är vin med en själ, vin som bjuder in till en kram snarare än att stå på håll och flexa sina muskler. Många av Johans viner finns att beställa via Systembolaget.Något som slog mig under mitt besök hos Reyneke i Stellenbosch – och under lunchen på restaurang Agnes i Stockholm – var hur mycket Johan pratar om tiden. Att det tar tid att göra vin på riktigt, att bygga upp jordar, att låta vinerna utvecklas. Han verkar nästan lite oberörd av vinvärldens trendhysteri. Istället står han där, lugn och passionerad, och pratar om dåtid, nutid och framtid snarare än årgångar. Det är både avväpnande och inspirerande i en tid då allt annat i livet snurrar fortare och fortare. Till en ljuvlig red blend och två superba syrah-viner serverades kalvbrädd med krispiga vaxbönor.Reyneke är också ett hus som inte kompromissar. Ingen konstgödsel, inga bekämpningsmedel, inga genvägar i källaren. Resultatet är viner som smakar av plats – av Stellenbosch – snarare än av teknik. Och kanske är det just därför de lyckas kännas så moderna i sin ärlighet, trots att metoderna är urgamla. Reyneke Organic Red är ett riktigt fynd för sina 129 kronor.När jag nu sitter här, några dagar efter lunchen, tänker jag på hur sällan man faktiskt möter människor kan lika mycket om helheten som om den enskilda produkten. Men Johan Reyneke är en sådan person. Han odlar vin på ett sätt som inte bara gör gott för oss som dricker det, utan också för jorden, djuren och de människor som arbetar i vingårdarna.Och för min del? Jag har redan börjat planera nästa resa till Stellenbosch. För vissa platser – och vissa människor – vill man helt enkelt återvända till, om och om igen. Nyfiken? Börja med att spana in hans ”fyndviner” i fast sortiment: Reyneke Organic Chenin Blanc och Reyneke Organic Red.