Jasmine i vineriet. ”Vi jobbar ständigt med att förhindra övermognad”. Foto: Erik CastroTrots det myllrande sorlet på den nyöppnade restaurangen Sperling & Co vid Stureplan var känslan lite som att vi satt hemma i någons finare vardagsrum. Familjärt, otvunget och med ständig påfyllning i glasen. Och det där smått magiska i att prata med någon som inte bara kan allt om vin, utan också själv tillverkar det. Nej, det är inte varje dag man får chansen att äta middag med en av Kaliforniens mest spännande vinmakare – men en mulen tisdagskväll i Stockholm blev just en sådan kväll. Jasmine Hirsch tog över som vinmakare 2019. Foto: Erik CastroFrån mark till magi – Hirsch VineyardsJasmine tog över rollen som vinmakare på Hirsch Vineyards 2019, men hennes relation till vingården går mycket längre tillbaka i tiden än så. Hennes pappa, David Hirsch, grundade egendomen redan 1980 mitt ute i det vilda landskapet i Sonoma Coast, långt innan området var ”inne”. Han planterade pinot noir där ingen annan vågade – bokstavligen mitt i ingenstans där Stillahavsvinden slår in med full kraft. Och det visade sig vara ett genidrag. Idag kan de bästa vinerna härifrån i allra högsta grad utmana Bourgogne. Idag är Hirsch Vineyards en av Kaliforniens mest respekterade producenter av terroirdriven pinot noir, och Jasmine för arvet vidare – i en tid som är minst sagt utmanande, ska nämnas, med klimatförändringarna.– Vi odlar vid kusten så vi har alltid haft utmaningar, men klimatförändringarna är mer än bara hetta. Det vi ser idag är en klimatkomplexitet som är svår att förutspå, säger Jasmine. Att dessutom leva i ett land med en president som för handelskrig med några av deras viktigaste exportländer har också påverkat produktionen.– Sedan Trump startade handelskriget med Kanada vägrar de sälja amerikanska varor och vi har förlorat hundratusen dollar. Men jag förstår kanadensarna, det gör jag. Hon är snabb med att tillägga:– Kalifornien är inte Trump-land, så ni vågar komma hit! Jasmine är en av få vinmakare jag träffat som kan prata om jäsning och fathantering med samma entusiasm som hon pratar om sin hund (hon visade till och med bilder – ja, hunden är jättesöt). Foto: Erik CastroPinot noir med själ – och en chardonnay som förförUnder kvällen provade vi flera av Hirsch viner, och det är svårt att inte bli betuttad. Jag har sedan mitt första möte med Hirsch aktat denna producent högt och hittar jag en flaska på vinlistan, vilket kan vara sällsynt, så ser jag till att knipa den. Pinot noir-vinerna har både nyanser, liv och är fulla av personlighet. De speglar verkligen platsen de kommer ifrån: landskapet, närheten till havet, det nyckfulla klimatet. Mina tre favoriter under kvällen blev Bohan Dillon Pinot Noir 2023, Hirsch Chardonnay 2023, San Andreas Fault Pinot Noir 2022 (detta vin släpptes i tillfälligt sortiment i september, och det finns några få flaskor kvar!) och Hirsch Block 8 Pinot Noir 2022. Men pinot i all ära – det som verkligen charmade mig igår var deras senaste chardonnay. 2023 är verkligen en årgång som skiner starkare än solen. Den är to die for. Frisk, mineralisk, men också med gyllene solgul frukt och perfekt avvägd fathantering som smyger sig in som en viskning snarare än ett rop. En chardonnay med självförtroende, helt enkelt.Under november kommer några av vinerna att dyka upp i små partier och i importören Johan Lidby Vinhandels egen vinklubb (jag lovar att påminna er). Sperling & Co – ny favorit vid StureplanJag måste också nämna Sperling & Co. Vilket ställe! Den här nya pärlan till ”steakhouse” lyckas med det som så många restauranger försöker med – skapa en miljö som känns både lite lyxig och avslappnad. Menyn bjöd på allt från små smakrika tilltugg med caviar till en grillad hälleflundra. Mmhm! Hirsch ”instegsvin” Bohan Dillon har jag druckit flera gånger – inte minst med min man på vår (före detta) kvarterskrog Astrids i Ängby. Och vinet är ett otroligt gott exempel på vilken hög nivå alla viner håller.Så nästa gång du ser en flaska från Hirsch Vineyards – tveka inte. Lägg de där extra kronorna på en flaska. Häll upp ett glas, luta dig tillbaka, och tänk på att bakom den där eleganta etiketten finns en plats, en familj, och en vinmakare med hjärtat precis där det ska vara.