I fredags sattes stjärten på flyget mot Sveg (aka Las Svegas) – morsan skulle fira 65 och på festschemat stod bland annat vinprovning. Tema? Sydafrika. Det händer ju så mycket kul i den sydafrikanska vinvärlden just nu och vi hade valt ut både prisvärda favoriter, klassiker och nytt på inhemska druvor. Jag och Andreas, som höll i provningen, gissade på förhand att rosébubblet (Pongrácz rosé på magnum) och en röd blend (Stellenbosch Reserve) skulle blir favoriter hos kvällens provningsdeltagare – och vi hade rätt, även om några av de andra flaskorna också imponerade hos publiken som generellt bestod av kvinnor 50–65 år. Snurra, dofta, smaka!Överlag var det en lyckad provning som vi tycker visar på hur mycket kul och bra som finns att upptäcka vad gäller sydafrikanska viner, det är svårt att visa bredden på bara fem flaskor – men här kommer de som vi valde ut, och jag tycker att det blev en bra mix. Vad tycker ni? Provningsprotokoll delades ut.VINERNA, TEMA SYDAFRIKA:ROSÉBUBBEL: Pongrácz rosé på mgnumflaska, 319 kr i BS.Magnumflaska är ju alltid extra festligt, här fylld med rosa mousserande magi. I Sydafrika gör man så kallad Cap Classique, enligt traditionella metoden (champagnemetoden) – och det kan vara allt från enklare, fruktiga bubbel till mer fylliga och brödiga stilar, samt rosé såklart. Här får vi dansande bubblor och gott om solmogna bär, grillad citron och nybakat bröd. Riktigt bra för priset – finns också som helflaska (750 ml), då 149 kronor.VITT, FYLLIGT & KRYDDIGT: Allesverloren Chenin Blanc 2022, 109 kr. Chenin blanc är Sydafrikas mest odlade gröna druva och görs här ofta i en bred, solmogen stil med sötkryddig touch. Den här flaskan bjuder på just ett fylligare vitt vin som är gulfruktigt med lätt kryddiga toner, stråk av nötter och ett fräscht sting av citrus. Du får riktigt bra vin för pengarna, som dessutom blir ett utmärkt matvin!RÖTT, JOSIGT & BÄRIGT: Atlantikas Pinotage 2019, 179 kr (säljs i kolli om 6)En pinotage som överraskat glatt ganska nyligen är Atlantikas pinotage från producenten Scions of Sinai, som jag provade under en masterclass på vinskolan The Wine Hub i Stockholm, ”Progressiva Sydafrika” hette den provningen. Jag markerade genast en stjärna i protokollet – för det här är ett typexempel på hur josigt, bärigt och klunkigt ett vin på pinotage kan vara. Pinotage har ju haft en historia av att smaka brasa och gummi... but times are changing. Just detta vin är gjort på handskördade druvor från gamla stockar i Stellenbosch, och det bjuds på ren fruktighet av röda försommarbär från skogen, fin fräschör, stor personlighet och klunkabilitet. RÖTT, JOSIGT & BÄRIGT: Catherine Marshall Sandstone Soil 2021, 255 kr i BS.Vinmakaren Catherine Marshall håller till i Elgin, en region som ligger sydöst om Kapstaden och har ett svalare klimat. Något som passar hennes fantastiska pinot noir-viner (ÄLSKAR!) – men hon köper även in druvor från exempelvis Swartland till sin eleganta grenache. Här har vi en underbar pinot som bjuder på klarröda körsbär, tranbär, rönnbär och en puff kanel, torkade örter och skön, varm kryddighet i finishen. Lätt på paletten och med tanniner lätta som små ballerinor på tungan. En favorit vi har beställt många gånger.RÖTT, FYLLIGT & KRYDDIGT: Stellenbosch Reserve Vanderstel 2021, 139 kr. Här har vi en röd blend från Sydafrika på typiska Bordeaux-druvor – cabernet sauvignon, merlot, malbec och några skvättar petit verdot och cabernet franc. För 139 kronor (ett fynd i sammanhanget) får du gott om mörkröda plommon, toner av ceder, svarta vinbär, choklad och nymalet kaffe. Munkänslan är mjuk, mullig och med snygg balans. En stjärna i fasta sortimentet! Födelsedagsbarnet var mycket nöjd med vinprovningen (även om hon föredrar boxvin, eh…)