Foto: Ferrari Trento.Glöm prosecco – i norra Italien, i hjärtat av Dolomiterna, jäser något långt mer elegant. Vi snackar Trentino, regionen där Alperna formar landskapet och vinerna lika mycket som vinmakarna själva. Här, där höjdskillnaderna i vingårdarna svänger snabbare än en italiensk sportbil på en serpentinväg, skapas några av världens mest raffinerade mousserande viner – och allra mest gnistrar det om Ferrari.Nej, inte bilen. Vinhuset.En bubblande klassikerVinhuset Ferrari grundades redan 1902 av Giulio Ferrari – en man så passionerad kring champagne att han bestämde sig för att göra sin egen version – men i Italien, med samma druvor och samma metod: Metodo Classico, alltså traditionell flaskjäsning. Det var långt innan "Trentodoc" ens var ett begrepp – och långt innan italienskt bubbel av den här kalibern blev en världssuccé.Idag är Ferrari ett av Italiens mest kända namn när det gäller mousserande viner i premiumklassen. Och med tanke på att alla deras egna vingårdar är ekologiskt odlade – i ett av Europas mest gynnsamma klimat för vinodling – är det inte konstigt att världens vinstinna blickar börjat vända sig alltmer mot norra Italien. Cyril Brun. Foto: Ferrari TrentoFrån Champagne till TrentinoFör två år sedan slog nyheten ner som en bomb i Champagne: Cyril Brun, tidigare chefsvinmakare hos legendariska champagnehuset Charles Heidsieck, lämnar sin prestigefyllda post – och flyttar till Trento. Och till Ferrari.”Det har varit en sann glädje att få joina det här teamet på Ferrari.”Flytten från Champagne till Trento var ingen reträtt för Cyril – snarare en ny utmaning.– I Trento har man inte samma diversitet i jordmån som i Champagne, men däremot är höjdskillnaden stor – och det märks på druvorna som får helt annan karaktär beroende om de odlas i dalen eller hundra meter högre upp, säger Cyril. Vingård with a view. Foto: Ferrari Trento.Lägg till alpvindar som torkar bort fukt i ett nafs och du har perfekta förutsättningar för ekologisk odling, något som blir allt viktigare i en klimatkrisande värld. Cyril är entusiastisk över potentialen: längre mognadstid, färre skördeproblem, och – till skillnad från Champagne – möjlighet att göra vintageviner nästan varje år.Trento – mer än en vinregionTrento är inte bara en stad, det är också navet i vinområdet Trentodoc – en ursprungsbeteckning för mousserande vin gjort med traditionell metod i regionen. Här handlar det inte om volym som när det kommer till prosecco, utan om kvalitet. Hög höjd ger fräschör. Svala nätter bevarar syran. Och vinmakarna? De spelar i vinvärldens egen Champions League. Eller tävlar i Formel 1, om man nu ska referera till en sport. Vinhuset Ferrari har nämligen en stark koppling till Formel 1 eftersom de tidigare varit officiell leverantör av segerschampagnen. Foto: Ferrari Trento.Än idag tycks dock Trentodoc vara en välbevarad hemlighet. Eller… så här: Vinkännare vet mycket väl vilket flytande guld det handlar om medan den stora massa fortfarande tror att det enda bubblet som görs i Italien är prosecco. Det vill Cyril ändra på.– Jag har utmanat hela processen i små steg och hoppas kunna bygga upp en källare med reservviner – och förstärka Ferraris identitet, säger Cyril som har know-how från Champagne, men också modet att gå sin egen väg.”Vingårdarnas lägen och altitud är bra för den framtida produktionen.” 3 vintips till den nyfikne:🥂 Ferrari Brut Organic NV, 189 kr.Prisvärd elegans med pigg stenfrukt, frisk citrus, nektarin, stjärnfrukt och en touch av vit blomma. Ett vin som tar plats – men gör det med finess. Inget annat än ett superfynd! 🍓 Ferrari Rosé NV, 299 kr (BS)Mosade jordgubbar möter nybakt bröd, aprikos och blodgrape. Perfekt till sommarens mingel.🌰 Ferrari Riserva Lunelli 2015, 769 kr (BS)Ett mousserande vin vars basvin lagrats på stora ekfat (foudres), och som charmar med nötiga toner, touch av smörblomma och laserfokuserad syra. Ett matvin av rang – och en gastronomisk knockout.PS: Vad är egentligen Trentodoc?Trentodoc står för Trento Denominazione di Origine Controllata – en skyddad ursprungsbeteckning för mousserande vin som måste tillverkas med Metodo Classico, den traditionella metoden. Allt sker inom Trentino och druvorna – främst chardonnay och pinot noir – måste växa i regionens svala, högt belägna vingårdar. Kvalitet, inte kvantitet. Läs också: Lilla vinskolan – Trentino, Trentodoc & Rotari