Pinotage kanske ringer en klocka hos dem som är något bevandrade i vinvärlden, men hos de flesta är det ännu lite av en doldis-druva. Vi tar det från början: Pinotage är en blå druva som bara finns i Sydafrika (okejrå, några få odlingar finns även i Kalifornien, Tyskland, Zimbabwe och Nya Zeeland) och den är en korsning mellan pinot noir och cinsault. Historiskt har pinotage-viner varit ganska kralliga pjäser med mycket rostade ekfatstoner och hög alkoholhalt. Ptja, ibland har den gamla stilen av pinotage varit som att dricka en utbrunnen brasa, om det velat sig illa… Men new times are coming, och närjag var i Sydafrika i höstas för att bland annat besöka vinmässan Cape Wine, så fick jag kvitto på att en modernare stil av pinotage är här – för att stanna. En producent som verkligen fångat mitt pinotage-intresse är David & Nadia, ett vinmakarpar som håller till i Swartland och gör riktigt josig och god pinotage. Här får man hålla ögonen öppna, för den brukar trilla in i tillfälliga sortimentet. En annan pinotage som överraskade glatt ganska nyligen är Atlantikas pinotage från producenten Scions of Sinai, som jag provade under en masterclass på vinskolan The Wine Hub i Stockholm, ”Progressiva Sydafrika” hette den provningen. Jag markerade genast en stjärna i protokollet – för det här är ett typexempel på hur josigt, bärigt och klunkigt ett vin på pinotage kan vara. Just detta vin är gjort på handskördade druvor från gamla stockar i Stellenbosch, och det bjuds på ren fruktighet av röda försommarbär från skogen, fin fräschör, stor personlighet och klunkabilitet – utan att sakna struktur. Slurp! Dricks svalt ur lite större kupa, kanske till lite plockeliplock? Sommarkvällen är räddad! Vinet finns att beställa, men säljs i kolli om 6, så om man är sugen på att prova pinotage i perfekt drickläge – gå ihop ett gäng och köp en låda, vetja. Har ni druckit pinotageviner? Kommentera gärna! 💋