Att njuta av ett gott vin handlar inte bara om att välja rätt flaska, utan också om hur själva vinet hanteras och serveras. Många vanliga misstag kan påverka vinets smak och upplevelse. Att undvika dessa snedsteg kan förbättra din vinupplevelse avsevärt – och gör att du maxar din njutning. Här går vi igenom sex vanliga missar – och hur du undviker dem! ”Champagne ska vara torr, kall och gratis”, som Winston Churchill ska ha sagt. Kall, javisst – men exempelvis roséchampagne får gärna komma upp lite i temperatur för att aromerna ska få svängrum. 1. Förvarar vin i fel temperaturMisstag: Hur många har inte växt upp med att morsan/farsan haft ett par rödvinsflaskor ståendes vid spisen? Ptja, I don't blame them för att de inte hade koll på ultimat förvaring av sitt vin. Och gillar man smaken av kokt frukt och alkohol så … Så undviker du det: Förvara vinet svalt och mörk. Nej, du behöver inte gräva upp tomten och bygga en vinkällare eller köpa en dyr vinkyl – att peta undan flaskorna i ett svalt skafferi eller i en garderob/under sängen kan fungera nog så bra. Tänk på att flaskorna ska undvika direkt solljus och även vibrationer (att ha vinet i skåpet ovanför kylskåpet, som ofta vibrerar är alltså inte ultimat eftersom det påskyndar vinets kemiska nedbrytning). 2. Serverar vin i fel temperaturMisstag: Att servera rött vin för varmt eller vitt vin för kallt. Så undviker du det: När vinet kommer upp för mycket i temperatur framträder smaken av alkohol, och om vinet serveras för kallt så dämpas istället smaken för mycket. Därför spelar det roll i vilken temperatur vinerna serveras. Lättare röda viner är utmärkta att servera ganska svala från start, medan lite kraftigare pjäser mår bra av 16–18 grader. Vita friska viner kan du i princip servera kylskåpskalla, medan fatlagrade viner mår bra av lite mer temperatur, cirka 12 grader från start men max 16–17 grader, då för hög temperatur gör att vinet smakar mest av ekfat och alkohol. Från vänster till höger: Riedel Veritas New World Pinot Noir, Riedel Veloce Champagne, Riedel Veloce Chardonnay, Zalto Burgundy. 3. Använder fel vinglasMisstag: Att använda fel form på glaset kan begränsa vinets aromer.Så undviker du det: Håll koll på kupan! Lättare röda, delikata viner som pinot noir mår bra av kupor som är väldigt breda i botten och har en något smalare öppning, en så kallad bourgognekupa (längst ut till höger ser vi lyxiga Zalto Burgundy). Kraftigare röda viner kan behöva en stor kupa med en större öppning. Vita viner? Ja, är de syrliga och lätta så blir ett smalare glas fint, medan fatlagrade viner kräver mer svängrum i glaset för att nå sin fulla potential, tänk stor kupa här – som Riedels chardonnay-glas. Bubbel då? Jag är inget fan av den klassiska flöjten, utan väljer helst en riktig champagnekupa med något bredare ”midja”. Om det däremot gäller mogen champagne eller rosébubbel så tycker jag att en ännu större kupa blir bäst, som Riedel Veritas New World Pinot Noir. Riedels champagnekupor funkar till de flesta bubblande viner! 4. Dekanterar inte vinetMisstag: Att hoppa över luftning av unga eller kraftiga röda viner (även vita viner…).Så undviker du det: Viner är levande ting som ofta varit instängda en stund i flaskan innan de får nöjet att komma ut i friska luften. Och liksom man själv kan behöva sträcka på sig efter en natts sömn, kan vinerna också behöva få andas lite extra för att vakna till liv. Tycker du att vinet upplevs lite knutet eller dämpat? Genom att hälla det i en karaff minst 30 minuter före servering kan du skaka liv i smakerna.5. Låter vinet stå öppet för längeMisstag: Att lämna en öppnad flaska utan förslutning gör att vinet oxiderar och tappar smak. Så undviker du det: Oftast går det fint att försluta flaskan igen med vinkorken som satt i från start, annars finns smarta förslutare att köpa (alltid en bra present till vinälskaren!). Till flaskor med mousserande vin är en sån här champagnestopper ovärderlig. Om man gillar prylar kan även en vakuumpump göra susen för att öka vinets livslängd ytterligare. Förvara öppnad flaska i kylskåp. Sött ska sött ha! Här ett sötvin på nordiska bär från finska Ainoa Winery tillsammans med drömmig dessert.6. Missmatchar med mat Misstag: Fel kombination kan få både maten och vinet att smaka sämre. Så undviker du det: Visst, ekvationen gott + gott = gott stämmer nästan alltid. Men det finns några enkla regler att ha i åtanke som gör din gastronomiska upplevelse lite bättre. Så här: Tänk på smakintensitet – lätta viner passar till milda rätter, medan kraftigare viner fungerar bäst med smakrika och fetare rätter. Syra matchar syra – syrarik mat (som tomatbaserade rätter) passar bra med syrliga viner som en Chianti på druvan sangiovese, som naturligt har hög syra. Sött med sött – efterrätter kräver ett vin som är lika sött eller sötare. Kryddig mat med fruktigt vin – heta rätter från exempelvis Asien fungerar bäst med halvtorra, fruktiga viner som riesling eller gewürztraminer, då sötman rundar av kryddhettan fint.