Den 26 oktober tänker vi lite extra på druvan carignan, då det är carignan day (ja, jag gillar att haka upp mig på årets alla druviga dagar). Det här är kanske inte druva som man dricker speciellt ofta, men oh boy – den kan ge både riktigt bra fyndpavor och finessrika fine wines.Ursprungligen kommer carginan från Spanien, om man ska vara petnoga Aragon, men den har med åren spritt sig över hela världen och etablerat sig som en internationell vinstjärna. Jag har särskilt druckit bra carignan från Frankrike (I'm looking at you Languedoc-Roussillon och Rhône) och Chile, men även i USA och Italien kan man hitta bra exemplar. På carignan har man producerat mycket bulkvin, vilket gett druvan oförtjänt dåligt rykte – men times are changing och i rätt händer kan den ge mycket karaktär och en väldigt nyansrik smakprofil. De bästa carignan-vinerna görs på druvor från gamla stockar, och bland vintipsen nedan har vi bland annat vin från stockar som är upp emot 100 år gamla. Smaken varierar såklart beroende på var druvan odlas och hur den vinifieras, men det finns några gemensamma nämnare. Carignanviner är oftast medelfylliga till fylliga med en sjyst syra och struktur, vilket gör dem bra till mat. Toner av allt från svarta körsbär till plommon och björnbär är vanliga. Dessutom kan du ofta hitta subtila kryddiga inslag som svartpeppar och färska örter. Okey, enough av vinskola. Har jag några konkreta vintips, så här på carignan-dagen? Jamen, det är klart jag har! BUDGET: Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes 2021, Frankrike, 99 kr. Mycket rödpang för pengen, med smak av både ursprung och ambitioner. På etiketten står det ”Vielles vignes”, vilket betyder ”gamla stockar”. Det här vinet är nämligen gjort på druvor som kommer från runt 100(!) år gamla stockar i sydfranska Laguedoc, och vad innebär då det? Jo, att ju äldre vinrankorna är, desto mindre blir skördeuttaget – men desto mer koncentration och smakrikedom har också druvorna. Här får vinet fina stråk av björnbär, mogna hallon, en ton av smörkola, choklad och färska örter med struktur. Faktiskt sinnessjukt bra pris för det här vinet! MELLAN: Domaine Santa Duc Les Quatre Terres 2021, Frankrike, 179 kr.Okej, här har vi inte en druvren carignan, men 70 % av druvan i den här otroliga flarran får vi ändå räkna som legit, eller hur? I vingårdarna där druvorna till det här vinet växer jobbar man ekologiskt och biodynamiskt. Vinet är gjort på en druvblend där grenache, syrah och mourvèdre tar täten och tillsammans bjuder de på saftig frukt med inslag av röda plommon, viol, skogshallon och en härligt järnig mineralitet med en lätt rödblommig touch. Urgott med lätt munkänsla och pigg eftersmak. LYX: Moretta Wines Carigno del Maule 2020, Chile, 299 kr. Druvren carignan från Chile, kul va? Här får vi ett vin med inslag av körsbär, lavendel, svarta vinbär, plommon och rostade fat. Det är medelfylligt med stabil tanninstruktur med lite hetta i avslutet. Ett klockrent matvin, varför inte testa till smarriga buns med fläsk?