Det är nu ETT ÅR SEDAN jag och min partner in wine släppte boken ”Vin för en dålig dejt – och 49 andra tillfällen i livet”. Den finns att köpa där böcker finns, men jubileet till ära tänkte jag bjuda på ett utdrag som (snart) passar säsongen vi är i: Första vårkvällen på balkongen. Foto: Hans-Olov ÖbergFörsta vårkvällen på balkongenI takt med att oktober övergår i november, när dagarna blir kortare och vintern börjar käka upp soltimmarna, sinar också din livsenergi. December brukar väl gå vägen, med juleljus och pyntad gran som sprider någon form av värme i huset. Men sedan ...Kräksnö i januari, köldknäppar och slask i februari, och i mars den där eviga väntan på en vår som aldrig vill komma. Någon solig dag här, en gnutta värme där, men sedan bara: besvikelse och tröstlös väntan. Du vadar runt i brungrått slask iklädd alldeles för tunn vårjacka trots att klimatet kräver skoteroverall.Från oktober till mars är du som en sur, livstrött amöba som bara försöker överleva den ojämna kampen mot Den Svenska Vintern. Du googlar i panik på solresor till glassiga stränder, men inser också snabbt att din budget är mer knäckebröd och varor med kort datum än piña coladas på vit sand.Du stålsätter dig.Det är becksvart när du vaknar. Du försöker skaka liv i dig själv genom att starta varje dag med fyra koppar kaffe, svart som din själ just nu. Lika avgrundsdjupt mörkt är det när du lämnar jobbet på eftermiddagen. Går solen ens upp? Svårt att säga när en våt, grå filt klär städer och skogar.Ibland undrar man verkligen varför folk över huvud taget valde att bosätta sig här uppe i norr – vilka var de egentligen? Hade de ingen överlevnadsinstinkt alls? Ingen livsglädje? Var det ett masochistkollektiv som vandrade norröver, och när de kom fram i körutropade: ”Här kommer vi att få kämpa och lida, tänk så underbart!”?Ståndaktigt, stoiskt, hjältemodigt har du tagit dig genom årets mest plågsamma månader. Och nu, plötsligt, händer det något. Luften får en annan doft, det börjar sjuda av liv, det där glödande klotet på himlen gör sin återkomst på allvar och det värmer lite mot kinderna där du står och kisar mot solen, upptryckt mot en vägg i lä. Din mentala trädgård börjar sakta gro och spira, och livsglädjen stiger i takt med klorofyllet i buskar och träd. Fågelsång, snödroppar i rabatten, gröna musöron på björkarnas taniga grenar, gator och gångvägar som sopas rena från grus, dagar som blir märkbart längre.Du fotar knoppande vårsippor och instagrammar floskler. Din vanligtvis så vresiga granne hälsar plötsligt på dig med något som kan liknas vid vänlighet. Ja, någonting händer!”Sol ute, sol inne, sol i sinne.” Äntligen förstår du vidden av din mormors egenhändigt broderade väggbonad, och nu är det verkligen dags – för det första vårdoftande glaset av rosévin på balkongen som stått tom och ensam under vintern. Vissnade blommor och fuktigt golv spelar ingen roll, nu kan du vända dig mot den bleka vårsolen och äntligen känna: Wow, jag gjorde det. Jag överlevde ännu en vinter med förståndet i behåll. (Nåja, någorlunda åtminstone.) Trots att temperaturen knappt har tagit sig över tiogradersstrecket slår du dig ner i den slitna solstolen på balkongen. Näsan är kall, domnar och rinner, tänderna skallrar lätt och fingrarna vitnar i torgvantarna. Den tjocka pläden och terrassvärmaren åker fram och mössan sitter långt nerdragen över pannan. Men det spelar ingen roll. Naturens livskraft känns som elektricitet i luften – nu är det fanimej vår! Och vår ska rosévin och blommigt vitt i glaset ha.Farväl vintern. Välkommen våren. Du gjorde det. Igen. Gott i glaset Langlois Crémant de Loire Brut Rosé, Loiredalen, Frankrike, 229 krLite rosébubbel? Ja tack! Underbar crémant på druvan cabernet franc: det är skogsbär på grön kvist, hallon och persika med frisk och bärig smak och snyggt aromatiskt avslut med fin längd.Pittnauer Rosé, Burgenland, Österrike, 189 krRosaskimrande doft av röda trädgårdsbär i ljummen sommarkväll. Det är hallon, smultron, jordgubbs- plantor, persika och lätt blommig ton. Frisk syra som nyper till och piggar upp med en eftersmak som är lång och lätt kryddig. Läckert!Antxiola, Baskien, Spanien, 129 krEn syrakick från Baskien på druvan hondarrabi zuri (säg det snabbt hundra gånger!) som bjuder på kittlande munkänsla och friska toner av lime, granny smith-äpplen, syrlig frukt och munvattnande finish. Som att läppja en frisk vårvind!