Det har varit lite radiotystnad här senaste två dagarna – eh, jag har helt ärligt varit helt slut (lyxproblem) efter en massa skoj och stoj. Det är nämligen så att vi i onsdags ställde till med baluns i form av RELEASEFEST för boken ”Vin för en dålig dejt – och 49 andra tillfällen”. Det var så himla kul och mysigt att få fira boksläpp med så många favoriter på ett och samma ställe. Och nu undrar ni kanske vad det skålades i? Oh, I'll tell you! Flera av dessa förekommer dessutom som tips i boken. Lyckliga, glada (och lite trötta) författare. MOUSSERANDE:Vi startade kalaset med den bästa crémanten som finns på Systembolagets fasta sortiment, Clotilde Davenne Cremant de Bourgogne Extra Brut – men på magnumflaskor. För hur festligt är det inte med magnum? Ett otroligt fyndvin i sin genre som bjuder på fruktiga och friska bubblor med hög festkänsla. Sedan dukades det upp en buffé av smarriga viner som alla gäster fick ta för sig utav. ALKOHOLFRITT: Det är svårt att hitta bra alkoholfria viner, to be honest. Men en som håller fanan högt inom det här skrået med sina avalkoholiserade viner är Johannes Leitz i Tyskland. Hans Leitz Zero Riesling är alltid ett bra val med ungdomlig, fruktig stil med liten sötma, stråk av gröna äpplen, citron och krusbär. Den alkoholfria rosén går inte heller av för hackor med inslag av vattenmelon, jordgubbar, örter och hallon. VITT:Leitz Magic Mountain är en av mina favorit-rieslings på fasta hyllan och är alltid ett bra val när man vill ha något piggt och fruktigt men är rådvill. En rackarns bra vin från tyska Rheingau som aldrig gör en besviken med sina gröna äpplen, gula päron, färskpressade citron och vit persika och kick ass-syra.Kloster Eberbach Baiken är en riesling från tyska Rheingau och från en av Tysklands äldsta vinproducenter. En äkta rieslingfjäder i hatten i form av fantastiskt ren frukt, rökig mineralitet, nypressad citrus och en sjyst floral touch. Slurp!Drouhin Aligoté är ett vin som spritter av energi med bra tryck i frukten som minner om gula äpplen och päron, med sjyst mineralton och finish med fräschör. Här är vinregionen Bourgogne och druvan aligoté, som är en av två tillåtna gröna druvor i denna vinregion (chardonnay är den andra). Chablis Sainte Claire från producenten J M Brocard i Chablis. En ruskigt bra chablajsare i klassiskt snitt som bjuder på precis det man eftersöker i den här typen av vin: Elegant friskhet, sjyst stenfrukt, syrliga citrustoner och en sjungande mineralitet. Laroche Bourgogne Reserve, ett vin på chardonnay som är en typisk grön druva för den här vinregionen. Fruktigt och friskt men också med sjyst liten fatton – här finns allt från pigga äpplen till en lätt kryddighet. Snyggt sippvin!RÖTT (en superb flaska som slank med i vitvinsbilden): Son Antem Vespre, som är ett alldeles extra imponerande rött vin på syrah och monastrell, gjort på en vingård en bit utanför Palma på Mallorca, där vinimportören Johan Lidby och hans Son Simon gör vin. Deras produktion är nystartad, men oj vilka ambitioner de har – och oj vilka bra viner de redan hunnit göra. Den här bjuder på mörkfruktig excellens med toner av plommon, saftiga hallon, sötlakrits en viss floralitet och sjyst struktur. Exklusivt värre! RÖTT: Trosset Arbin Mondeuse Avalanche Superbt vin från trendiga regionen Savoie i östra Frankrike på den lite sällsynta druvan mondeuse. Generös på nosen med toner av blåröd frukt och touch av viol. Rödbärigt och vinbärsfriskt på tungan med något sammetsavig tanninstruktur och läckert pepprigt avslut. Ett mycket sjyst tillskott i fasta sortimentet. Let's keep it there!Brancaia TRE är ett italienskt vin från begåvade Barbara Widmer som håller till i Toscana. Denna chianti classico bjuder på röd frukt, mörka körsbär, lätt kryddighet och har ett elegant och stramt avslut. Ett vin med ursprung och ambitioner!Seghesio Zinfandel är ett drömvin som jag i boken beskriver som en lyxig PMS-pava. Detta fylliga, trösterika vin är syndigt gott med sin generösa smak bestående av saftiga mörka bär, plommon, chokladpraliner, vaniljfudge och frisk touch av mintkrokant. Gör den suraste argbigga lite gladare.Logan Shiraz är ett äkta ”bang for the buck”-vin. Mjukt och mulligt av plommon, körsbär, jordgubbar, örter och pikant liten kryddsvans som av svartpeppar. Fint till vårens grill om ni vill testa till krubb.