Igår bar det av till Kvarterets vinbar i Uppsala, vi var där för att snacka om vår bok ”Vin för en dålig dejt”. Kvarterets vinbar ligger lite utanför själva stadskärnan i Uppsala och i samma lokal finns också café och en mysigt, brokig butik med allt från lampor till möbler till små dekorativa inredningsprylar. Ett väldigt mysigt place, men främst en liten vinbar med fantastiskt roligt utbud (och det serverar lika fantastiska smörrebröd och pizzor). Kvarterets vinbar i Uppsala, värt en omväg!Här finns inte ens en vinlista, utan dagens viner består av det som ägaren Hans valt att plocka in – och han vurmar för viner med lite annorlunda ursprung. Vad sägs om en pinot från Slovenien, en årgångsblend från svenska Flyinge vingård eller en vit blend från Tjeckien på tyska druvor? Vi fick köra en liten vinprovning innan boksnacket drog igång – och det väckte verkligen vinlusten! Två glada författare som fick snacka bok (och dricka vin under tiden). Foto: Hans HåkanssonKvällen var urmysig med babbel om boken och frågor från de underbara vinentusiaster i den lilla publiken som orkade lyssna på vårt dravel om att välja viner efter livets alla tillfällen. Att stiga in på Kvarterets vinbar är lite som att komma hem till någon och slå sig ner i vardagsrummet. En fantastisk riesling från Alsace med lite ålder fångade mitt intresse!Några av frågorna vi fick under boksnacket var:• Vilken flaska plockar ni själva på Systembolaget om ni vill köpa ett bra budgetvin?– Som den chenin blanc-älskare jag är väljer jag ofta Allesverloren chenin blanc, då jag tycker att det är ett riktigt bra vin för en bra peng. Gulfruktigt med sötkryddig touch, det är gula äpplen, honung, kardemumma och örter med friskhet av solmogen citrus. Mumma!• Jag förknippar tyvärr rosébubbel med studenten, att det är sötsliskigt och äckligt. Hur blir man omvänd? – Vad gäller rosébubbel har det verkligen hänt grejer, idag görs det mycket eleganta, torra mousserande roséviner – i alla prisklasser. Ett bra instegsvin att testa om man vill ha bra kvalitet till lågt pris är Rotari rosé, för 129 kronor får du ett torrt, friskt och snyggt rosébubbel som läskar. Vill du lyxa till det så rekommenderar jag en roséchampagne, Heidsieck rosé är en favorit som både är torr och frisk, men också med doft av knäckiga röda äpplen och rödbärig ljuvlighet i smaken. • Naturvin har ju länge varit trendigt, men vad är nästa vintrend ni ser komma?– I många år har ju naturvin ansetts vara lite ”punkigt” i vinvärlden, och det har nästan varit som två läger: Naturvinsvurmarna vs Traditionalisterna. Men grejen är den att man inte riktigt kan dela upp vinvärlden på det sättet. Idag finns det så många vinproducenter som jobbar naturligt, utan att de för den delen kallar sig naturvinsmakare. Idag går naturvin och det mer traditionella hand i hand. På samma sätt som många vinbönder jobbar ekologiskt eller biodynamiskt, utan att för den delen ha en certifiering eller stämpel på det. Man kan också skönja att fler vinmakare skapar kollektiv där de hjälper varandra och gör samarbeten kring nya viner – samarbeten som ibland sträcker sig över landsgränser. Dessutom tvingar klimatförändringarna många att tänka om, i flera traditionella vinregioner tvingas man nu lätta på de hårda reglerna och tillåta nya druvsorter för att inte riskera att vinproduktionen går förlorad. I både Bordeaux och Champagne har till exempel ”nya” druvsorter och hybriddruvor som klarar klimatförändringarna bättre blivit tillåtna. Spännande va?