Susanne: Hej Elin! Nu sitter vi här och funderar på något gott till nyårsmiddagen. Receptet består av oxfilé med svampcrème och toppmurklor. Vilket vin skulle passa?SVAR: Hej Susanne! Utan att riktigt veta vilken vinbudget det rör sig om så tänker jag direkt att antingen något från Piemonte skulle sitta fint, eller något liter robust franskt – eller varför inte ekovin från Sydafrika? Här kommer tre alternativ i olika prisklasser som kommer sitta som en smäck till maten. BUDGET: Jonty's Ducks Pekin Red 2020, Sydafrika, 129 kr i beställningssortimentet. Producent som jobbar 100 % hållbart i sina vingårdar och gör riktigt bra grejer. Deras röda blend har här snart fem år på nacken och jag tror de små mognadstonerna kommer sitta fint till svampröran. Istället för bekämpningsmedel använder de ankor som äter upp skadedjuren i vingårdarna, etiketten är en hyllning till dem. MELLAN: Les Hauts de Granget, 199 kr i fast sortiment. Riktigt bra Bordeaux för priset som bjuder på mycket smak och fin balans mellan frukt och fatkryddor. Kan med fördel hällas på karaff 30 minuter innan servering. LYX: Paolo Scavino Barolo 2020, finns i tillfälligt sortiment – går att beställa, 419 kr. Rosig och elegant parfym med inslag av höstblomster och örter, det finns ett charmerande djup i doften. Lätt och flörtig frukt med toner av syrliga körsbär, lite svart te, tranbär och finkorniga tanniner. Idag är det fjärde generationen som driver vinhuset, och det är systrarna Enrica och Elisa som idag sitter i förarsätet. Häll på karaff och låt lufta en timme innan, servera lite svalt!