Vilket är nästa heta vinland? /Eva SVAR: Hej Eva! Vilken bra fråga. Så här i slutet av året brukar jag försökta ha fingret lite extra högt upp i luften för att känna vart vindarna blåser inför min årliga trendspaning som, gulp, snart måste skrivas inför 2025. Din fråga är både enkel och svår att svara på, då svaret ju kommer att bli något subjektivt – jag har såklart extra bra koll på de vinländer och regioner jag själv gillar, men visst kan jag märka av vissa trender generellt. Det här är vad jag tror baserat på vad jag läst, hört och provat senaste tiden och jag kommer istället för vinland kanske tipsa om några allt hetare regioner. Let's go! • Korsika. Okej, det här är nog för de riktiga konnässörerna, men Korsika är något jag ser mer och mer av i beställningssortimentet och på vinlistor runt om i stan. Viner från denna franska medelhavsö tycker jag har energi, är soliga och fulla av charm! Med lokala druvor som Nielluccio och Sciacarello får du något rustika, men också eleganta viner som från de kustnära vingårdarna får fräschör av Medelhavets vindar. Däremot tror jag att många Korsika-viner är lite för pricy för att gemene man ska våga testa … Men det kan absolut vara värt slantarna!VINTIPS: Domaine Comte Peraldi 2022, 289 kr. Toner av röda plommon, körsbär, jordgubbar, hallon och örter, matvänliga tanniner med också saftig röd frukt. Vinet har en stabil ryggrad men upplevs också som ganska josigt. Korka upp till en svamprisotto med örtstekt kyckling.• Bordeaux. Tänker du att Bordeaux bara är för mossiga gubbar? Nähädu, här finns skatter att upptäcka. Om tittar bortom de prestigefyllda slotten så finns också josiga, bäriga viner att finna, med mer fokus på frukt och fräschör än tunga muntorkande tanniner och fatkryddor som smakar brädgård. Unga vinmakare satsar idag på fräschör och lättare stilar, som är perfekta för att njutas unga. Bordeaux är inte längre snarkigt och dammigt klassiskt – det är också kul, framåtlutande och fullt av energi! VINTIPS: Château de la Vieille Chapelle 2021, 219 kr. Ekologisk och biodynamisk Bordeaux med äkta makarna Frédéric och Fabienne Mallier bakom ratten. Det här är verkligen my cup of Bordeaux, med sjung i frukten och toner av körsbär, klarröda plommon, viol och örter i härlig balans och som lämnar efter sig ett sug efter mer. ”Vi ser en renässans pågå med en ny generationen vinbönder i spetsen som inte tar hänsyn till pristrissande kostymgubbar”, skriver importören Pompette. Amen to that!• Rioja. Denna spanska traditionstyngda region kan också tampas med fördomar, men till saken hör den att det görs fantastiska grejer i Rioja –och då inte bara rött vin! Vit rioja tror jag att vi kommer dricka allt mer av, för att inte tala om rosé – och snart kanske även sparkling Rioja. Idag lunchade jag nämligen med Manu Muga, som är en del av familjen Muga som har gjort vin i Rioja sedan 1932. Enligt honom går trenden mer mot vitt och rosé, samtidigt som de själva även gör mousserande (om än i mycket liten skala). De röda vinerna är dock fortfarande deras ryggrad, och vill man prova riktigt bra Rioja med fräschör och elegans, ja då kan man lita på att Muga levererar det! Deras Muga Reserva Selección Especial 2020 är riktigt prisvärt sett till vilket pangvin man får – det här görs bara exceptionellt bra årgångar – och pallar att lagras länge. VINTIPS: Muga Blanco 2023, 149 kr. Här hittar vi mestadels viura med en skvätt malvasia. En vit rioja som balanserar perfekt mellan blyga fatkryddor, frisk syra och härligt tryck i den gula frukten. • Chile. Chile har gått mer och mer från bulk till briljans! Medan landet en gång var känt för enkla volymviner, producerar det idag högkvalitativa viner som överraskar med smakrikedom och balans – allt till riktigt bra priser. Håll ögonen öppna, inte minst när det kommer till druvor som paìs och carignan.VINTIPS: País Viejo Bouchon 2022, 139 kr. Familjedrivna vineriet Bouchon håller till i chilenska Maule, cirka 25 mil söder om huvudstaden Santiago, och här får de gamla vinrankorna växa fritt. Så fritt att de ibland når trädkronorna, så att man måste plocka druvorna med stegar. Här har vi ett rött vin på druvan país som bjuder på toner av körsbär, röda plommon, jordgubbar, salvia och anis. Vinet har fin frukt och en lätt ryggrad, det är josigt med struktur och utmärkt till såväl smålplock som höstens lättare grytor eller svamptoasten. I Chile gör även internationella druvor som chardonnay succé! Som här. Druvorna har växt i området kring Atacama-öknen i norra Chile aka världens torraste plats! De flesta vingårdar ligger dock kustnära - men produktionen är relativt liten. Vinet vi har här har lagrats 14 månader på gamla franska ekfat och fått en särskilt subtil ekfatston som kramar om den gyllene men också friska stenfrukten. Smaken är lång och nyanserad och bjuder på kardemumma, äpple och citronskal. Buena Testa? Esperanza Cerro Chehueque 2021, 299 kr.• Languedoc-Roussillon. Ja, jag har tjatat och tjatat om denna sydfranska region länge nu – men det är en gift that keeps on giving, då vi snackar kvalitet kontra pris. Här hittar du fylliga, prisvärda röda på druvor som syrah, grenache och carignan, till friska vita och bubbliga crémants som överraskar med smakrikedom och mousserande magi för pengarna.VINTIPS: Laurent Miquel Cabernet Sauvignon Syrah 2022, 135 kr. Mjuk, tillgänglig och flörtig frukt – även om vinet ser ut att vara ganska kralligt i glaset. Det smakar saftiga plommon, mogna körsbär, skogshallon, örter och lakrits, med snäll kryddighet som kittlar till i avslutet. • Hawke's Bay. Hawke's Bay på Nya Zeeland är en region att hålla koll på om du är en syrah-torsk. Här produceras eleganta och peppriga viner med en härlig balans mellan mörk frukt och kryddor, tack vare svala havsvindar och soliga dagar. Prisvärda syrah-viner härifrån är riktigt bra konkurrenter till Rhône!VINTIPS: Trinity Hill Hawke's Bay Syrah, 179 kr. Generös syrah som verkligen bjuder på mycket smak – men i utmärkt balans. Du får toner av mörka bär och friska kryddor med en lätt rökig mineralitet och doftvind av lavendel. • Sicilien bortom Etna. Etna har länge legat högt i kurs bland trendiga vinälskare, men ön är stor – och det finns mycket att upptäcka! I de södra delarna kring Vittoria odlar man frappato som ger bäriga, josiga viner med en blommig touch och grillo som levererar friska, citrusdoftande vita viner. Men det finns gott om andra lokala druvor som erbjuder massor av charm och karaktär, perfekt för dig som vill upptäcka något nytt och spännande bortom Etna.VINTIPS: Anthilia Bianco 2023, 179 kr. Friskt och lite blommigt vitt vin på den lokala druvan lucido som är en klon på lite mer kända catarratto. Du får smak av gul, pigg stenfrukt och en bukett sommarblomster i glaset med friskt syranyp i innerkinden. Gott till boquerones med citronzest.