Jag söker tips på vita italienska viner (och druvor) som man bör prova om man vill utforska Italiens vita pärlor? /SophieSVAR: Hej Sophie, vad kul! Jag tror att de flesta som tänker på italienska viner fastnar lite i det röda spannet. Men supertoscanare, brunellos och nebbiolo-viner i all ära – den vita sidan har verkligen massor med smarr att erbjuda. Här kommer ett gäng personliga favoriter jag provat på sistone, från Lombardiet i norr till Sicilien i söder. Som vanligt har jag svårt att begränsa mig – det finns ju SÅ mycket gott! ✨ La Spia Bianco 2023, Lombardiet/Valtellina, 249 kr (BS) Druva: ChiavennascaHär har vi en så kallad ”blanc de noir”, ”vitt på svarta” där man gjort ett vitt vin på den blå druvan nebbiolo, som man i Valtellina kallar för ”chiavennasca”. Från norra Italien kommer detta välgjorda, vita vin som doftar vår i glaset med ett potpurri av gula äpplen, nötter, stjärnfrukt och en bukett med trädgårdsblomster. Munkänslan är lätt och finishen läckert kryddig. Slurp!✨ Sillery Pinot Nero 2022, Lombardiet, vinlåda á 1 495 kr via Baravin.nu Druva: Pinot neroHär har vi ytterligare en ”blanc de noir”, nu på den blå druvan pinot noir, i Italien kallad pinot nero. Ingen ur-italiensk druva direkt, men det här är värt att testa! Vi får friska äppliga toner följt av vårblommig touch och citrusfräschör. En subtil frisk rödbärig liten ton smyger fram när tempen ökar – och alltigenom är vinet väldigt sammanhållet och ungdomligt.✨ Zenato Lugana Riserva 2020, Veneto, 399 kr (BS)Druva: Trebbiano di Lugana Jag älskar ju fylliga, kryddiga och välbalanserade vita viner – och föll pladask för denna vin-diamant när jag besökte familjen Zenato i Veneto för ett par år sedan. Druvorna plockar man från Zenatos mest historiska vingård med gamla rankor, som ligger söder om Gardasjön. Vinet lagras på fat i 18 månader och man får mogna toner av gul stenfrukt, touch av vanilj och gula plommon med inslag av grillad citron. Drack detta till en krämig pasta med grillade skaldjur och dog litegrann.”Jag föll pladask för denna vin-diamant när jag besökte familjen Zenato i Veneto”✨ Scaia Garganega Chardonnay 2022, Veneto, 159 kr (BS)Druvor: Chardonnay & garganegaSpännande blend på garganega och chardonnay som jag tycker funkar utmärkt ihop – det blir här ett vin med stor personlighet och riktigt bra längd i smaken. Chardonnay är ju en världsomspännande druva, medan garganega är en sort som vi mest hittar i Veneto. Aromatiskt med toner av sharonfrukt, mandarin, nektarin, äpple, vit persika och citronskal. Fräscht avslut med litet kryddpirr. Riktigt gott! ✨ Pieve Vecchia Fasoli Gino 2020, Soave, 195 kr (BS)Druva: GarganegaGillar du smakrika vita viner? Läs vidare! Det här vinet har en lätt gyllene ton och bjuder på mycket karaktär. Här får vi smak av gula plommon, lite kola, mandel och gul mogen frukt. Finishen är kryddig och vinet har en lätt ekfatslagrad touch. Läckert och kul, ett gott matvin till exempelvis vegetariska grytor.✨ Romagnoli Emilia IGT Malvasia APE 2021, Emilia-Romagna, 189 kr via VinoteketDruva: MalvasiaLäskande, fruktigt – och med en syra som kickar dig rakt i solarplexus? Japp, den här mumsiga malvasian ber inte om ursäkt för sig. Malvasia är en druva som är vanlig att hitta i medelhavsområdet och i dessa delar av Italien. Med blomstrande doft och sköna stenfruktstoner charmar, och man blir genast redo att grilla kyckling eller halloumi för att sedan rensa paletten med denna munvattnande fräschör.”Den här mumsiga malvasian ber inte om ursäkt för sig”✨ Guado al Tasso Vermentino 2023, Bolgheri, 219 kr (BS) Druva: VermentinoHär har vi en vermentino som verkligen skiner starkt. Vi befinner oss i Bolgheri, Toscana och det är ett mäkta bra kvalitetsområde för vin. Här får man mycket tryck i smakerna och det bjuds på en charmig floral ton på nosen följt av smak av äpplen, päron, nektarin och citronskal. Bra balans och längd med frisk finish. Utmärkt till en pasta vongole!✨ Andrea Felici Verdicchio dei Castelli di Jesi 2022, Marche, 179 kr (TS)Druva: VerdicchioInbjudande och läskande vitt vin från Italien som bjuder på ytterst skaldjurskompatibla toner av gröna äpplen, småblommor, örter, citrus och läskande mineralitet med ett lite kryddigt och friskt avslut. Vinet kommer från familjeägda vingårdar i Marche, och stockarna är i genomsnitt 35 år gamla, vilket ger vinet en fin aromatik. Läckert! Släpptes i tillfälligt sortiment för ett par veckor sedan, och det var en av mina favoriter. Flaskor finns kvar! ✨ Sibiliana Sensale Orange Bio 2023, Sicilien, 199 kr Druva: Catarratto Här får du ett fräscht och lättgillat orangevin på syditalienska druvan catarratto. Du får flörtiga florala toner och saftig orangefrukt av persika, nektarin, aprikos och en lätt matvänlig tanninstruktur som avslutas med fin syra. Det här vinet gör sig extra bra till vegetariska rätter, testa till en matig sallad med halloumi eller pizza med grillade grönsaker.Mandrarossa Grillo Costadune 2021, Sicilien, 149 kr Druva: GrilloNär jag besökte Sicilien i våras så var detta ett av vinerna som charmade mig mest. Grillo är en druva som åtminstone jag mest förknippar med platta bulkviner, men times are changing och vinkooperativet Mandrarossa lyckas verkligen göra bra grejer på grillo! Doften bjuder på solmogen stenfrukt, bakad citron och gula päron. Vinet är friskt och fruktigt, men samtidigt som det ger en vind av fräschör så har det också ett charmerande fruktdjup. Så gott, så gott. Drick svalt i stora klunkar. Obs! Jag provade årgång 2023, och det är 2021 som ligger i beställningssortimentet.✨ DeAetna Bianco Terra Costantino 2022, Sicilien, 189 kr (Släpps 13 september i TS)Druvor: Carricante, catarratto och en liten skvätt minellaVill du testa viner från Etna? Då ska du få ett förhandstips! Det här eleganta vita släpps nämligen i tillfälligt sortiment den 13 september och sitter som hand i handske till höstens skaldjur. Du får ett friskt vin med toner av äpple, stjärnfrukt, pigga gula plommon och touch av rökig mineralitet med fin grapefruktbeska i avslutet. Läs mer om viner från Sicilien HÄR. TIPS! Det finns en del importörer som fokuserar lite extra på just italienska viner, en är BaraVin.nu som drivs av paret Pernilla och Johan. De handplockar viner från italienska småproducenter – från norr till söder. Spana in deras sajt och se om du hittar någon vinlåda som faller dig i smaken – den skickas hem till dig direkt från producenten. Vinonista är också en import som drivs av Martin Wall med fokus på italienska godbitar – här kan du spana in hans utbud.