Sophie: Det snackas mer och mer om druvan cinsault, vad har du för cinsault-tips? SVAR: Helt rätt! Cinsault är en rising star i vinvärlden! Historiskt så har det varit en druva som mest använts i olika blends, men som nu skiner mer och mer på egen hand. Med tanke på klimatförändringarna och varmare temperaturer (gulp!) så är det också en druva som står pall hetare väder. Druvan har lite återfått sin popularitet tack vare vinmakare som valt att producera cinsault-viner i josig och klunkig stil. Viner som tilltalar både nya och mer erfarna vinälskare. Här kommer tre personliga favoriter!1. Trizanne Signature Wines Cinsault 2021, Sydafrika, 179 krTrizanne gör vin i Sydafrika och tillhör en grupp unga hungriga vinmakare som gärna experimenterar i vineriet. Här får vi verkligen nya världens cinsault i en lätt och klunkig stil, utan att för den delen sakna ryggrad. Det andas ungdom med ljust röd frukt, subtil örtig touch och en slank tanninstruktur som håller samman vinet på ett elegant sätt. Det här klickar man hem, lägger på kylning och avnjuter sedan i stora kupor till lite ost och chark. 2. Craven Cinsaut 2020, Sydafrika, 275 krParet Mick och Jeanine gör vin i Stellenbosch och deras kärlek för denna livets dryck är lika stark som kärleken de har till varandra. Här får du en cinsault som är generöst bärig på nosen, det är både solmogna plommon och syrliga skogsbär. Vinet är klunkigt men har också en stabil ryggrad, med lång eftersmak och touch av stenig mineralitet.3. Domaine du Pas de L’escalette Ze Cinsault 2021, Frankrike, 359 krHär landar vi i cinsault-druvans hemland: Frankrike, och närmare bestämt Languedoc. Det här vinet – mina vänner – ska ni verkligen hålla span på. I flaskan trängs massvis med rödbärig charm, vinet har en lätt struktur och liten ton av blomjord med sjyst, lite kryddigt avslut. Läckert!