Sara: Hej, jag behöver tips på magnumflaskor, vitt vin (helst riesling) som funkar till asiatiskt, en torr rose samt cava eller champagne till min 50-årsfest. Har du tips? SVAR: Åh, grattis till 50! Helt rätt att köra på magnum, det finns inget festligare. Nu vet jag inte vad du har för budget, men här kommer några tips som är prisvärda i de olika kategorierna om man ska köpa mycket vin. VITT: Gillar man riesling kan man också blicka mot Portugal och druvan alvarinho som gör friska, fruktiga och ibland lite blommiga viner – liksom riesling. Soalheiro gör otroliga viner i Portugal, och deras alvarinho är riktigt fin! Vinet passar bra till det asiatiska köket med fisk och skaldjur om man ändå vill ha ett torrt vin. Du får solmogen stenfrukt men också härlig mineralitet. En magnumflaska går loss på 363 kronor.ROSÉ: Det är tyvärr inte rosésäsong på Systembolaget just nu, men visst går det att hitta rosa godingar i beställningssortimentet som även finns på magnum. Ett torrt rosévin som brukar släppas i tillfälliga sortimentet men som finns att beställa på magnumflaska är Triennes rosé, ett franskt vin på druvorna grenache, cinsault, syrah och merlot som ger toner av hallon, lavendel, blodapelsin och citrus. Din för 293 kronor!CAVA: Vad gäller cava så skulle jag rekommendera Gramona. Här snackar vi däremot corpinnat vilket är ännu ett kvalitetssteg upp. Gramona är en stabil producent som gör riktigt bra grejer och gärna långlagrar sina viner innan försäljning. Deras Imperal Magnum med årgång 2017 för 529 kronor blir en bubblande juvel på festen! Frisk och elegant med toner av äpplen, bröd, grapefrukt och nötter. CHAMPAGNE: Klart att man ska poppa en äkta champagne när ma firar 50! Om du gillar den fylligare stilen av champagne skulle jag satsa på Palmer Brut Réserve för 903 kronor, som är lite bredare och brödigare i stilen. Gillar du champagner med grönare frukt och skärpa? Då är Pierre Peters Cuvée de Réserve för 983 kronor lite krispigare och syrligare i frukten med toner av gröna äpplen, vit choklad, grapefrukt och citrus.Skulle du vilja ha något rött på magnum så kan jag verkligen rekommendera Cuisine de ma Mere för 303 kronor. Cabernet franc från Chinon i sin renaste och finaste form. Fruktig och fin med inslag av skogsbär och örter. Psst! Jag har också skrivit ett tidigare inlägg om magnumflaskor, spana in det HÄR.