Klara: Jag är ganska nyfrälst vinälskare och försöker lära mig mer om vin, men förstår inte riktigt vad som menas med årgångar – spelar det verkligen roll och hur vet man vad som är ”en bra årgång”? SVAR: Hej Klara, välkommen in i den underbara vinvärlden. Ju mer man lär sig, desto mindre kan man brukar vi skämtsamt säga. Vinvärlden är stor, bred och under ständig utveckling – och det är i alla fall därför jag tycker att vin är så kul. Man kan liksom inte bli fullärd. Vad gäller årgångar så förstår jag att det kan vara förvirrande, vissa viner har ju inte ens någon årgångsbeteckning – utan kan vara en så kallad ”non vintage” eller ”multi vintage”, som många vinproducenter hellre kallar det för. Det här är vanligt när det gäller exempelvis champagne, då man ofta blandar viner från flera årgångar och även olika vingårdslägen till sina standarcuvéer.Men nu till fråga: Spelar årgången verkligen roll? Svaret är ja. Årgången, alltså året då druvorna skördades för att göra vinet, kan faktiskt vara av avgörande betydelse för vinets kvalitet och karaktär. Väderförhållandena under växtsäsongen påverkar druvornas mognad, vilket i sin tur påverkar vinets smak och stil. Är det ett väldigt varmt år, till exempel, så kan vinerna bli mer solmogna, kralliga och alkoholstarka då druvorna mognar fort. Är det ett svalare år så behåller druvorna mer fräschör och mognar långsammare, vilket kan vara till fördel vad gäller vissa vinstilar. Frost, regn och torka kan också ställa till det – vilket gör vissa årgångar mer utmanande än andra. Vinmakare tar hänsyn till årgången när de bedömer när det är lämpligt att skörda druvorna och när de väljer vilka druvor som ska användas för olika viner. För finare viner kan årgången vara en viktig faktor för att avgöra pris och prestige. Vinälskare och samlare kan också föredra viner från specifika årgångar baserat på deras rykte och kvalitet. Och i Champagne gör man ofta så kallade vintagechampagner om man tycker att det är en extra gynnsam årgång. Men hur vet man då vad som är en bra årgång som konsument? Ptja, här gäller det såklart att läsa på, skaffa sig egna referenser och hitta vinjournalister och skribenter som regelbundet provar viner och kan rekommendera de bästa nya årgångarna. Ett tips som jag kan ge dig på rak arm vad gäller en ny, bra årgång är den från DeAetna Rosso Terra Costantino, nu är årgång 2022 ute på hyllorna och för 189 spänn får du smak av klarröda körsbär, mogna nypon, blodapelsin, kanel, tranbär och apelsinzest med touch av rökig mineralitet och finlemmad struktur. Jag tycker att den här årgången är extra bra då den är öppen och tillgänglig. Senaste åren har jag upplevt det här vinet som lite knutet och rustikt. ”En årgång som gett oss druvor med perfekt syra-sockerbalans, vilket gjorde att vi kunde producera viner av hög kvalitet”, säger Fabio Costantino, som driver egendomen, om vinet. Hoppas det var svar på din fråga!