Foto: Stine ChristiansenJulia: Vad skulle du servera för vin till pasta pesto?SVAR: Eat spaghetti, no regretti! Ja, visst kan pasta vara både en vardagsräddare och lättlagad lyx? Pasta pesto kanske hör till det förstnämnda, men visst kan det bli riktigt festligt med något gott i glaset. Jag tar mig friheten att göra en liten pasta-special här med fyra populära pastarätter parat med passande viner. Cin cin! Pasta pesto + pinot grigioDen här lättlagade favoriten (och studentklassikern) går att hotta upp genom att följa det här receptet och skölja ner med ett glas vin. Men ja, Julia, vilket vin? Här skulle jag haffa en pinot grigio. Mezzacorona gör en finfin budgetvariant, italienskt och fruktigt med balanserad syra och örtig touch. Eller varför inte ett vinnande vin på vermentino? Nu är vi på Sardinien och får en skjuts av mogna päron, färska örter, melon och pigg citrus. Urgott!Kantarellpasta med syrad grädde & citronzest + smörig chardonnaySofia Wood har skrivit en hel bok om pasta – så självklart måste jag länka till ett av hennes recept med kantareller och svartkål som jag själv lagat och älskar! Här blir en smörig chardonnay perfekt. Den möter upp den gräddiga pastan fint med sin fylliga profil och toner av nötter, gula äpplen och varma kryddor som möter svampens umamismaker på ett fint sätt. En favorit i den vin-kategorin är Au Bon Climat Santa Barbara Chardonnay. Som att dricka himmelen! Det finns fortfarande några flarror i tillfälliga sortimentet att klicka hem … Pasta carbonara + bardolinoInget går upp emot en klassisk carbonara – men visst kan jag hålla med Sandra Beijer om att det kanske är ”världens argaste maträtt”. Existrerar det något käk som rör upp så mycket åsikter? Well. Gott är det i alla fall – och medan ni kör på Sandras superba recept, så ska jag tipsa om La Corte del Pozzo Bardolino som för 109 spänn levererar en josig, bärig fest med örtig touch i glaset. Vilket festmåltid! Foto: Betina HastoftPasta med snabba köttbullar i tomatsås + chianti classicoHemlagat med kärlek behöver inte ta tid – och det här blir en riktig Lady & Lufsen-historia. Tänd lite ljus och det är chans till romans. Den här pastan med köttbullar på salsicciafärs i puttrig tomatsås blir urgott till en riktigt snygg chianti classico. Min absoluta favorit just nu är Brancaias Chianti Classico för 200 pix. Rödbärig, elegant, frisk och flörtig. Så gott, så gott!