I ärlighetens namn – skippa jordgubbarna till champagnen, det gör inte vinet rättvisa. En krämig bondost med generös roséskumpa däremot = wow!Bästa bubblet/champagnen till ostbricka? Jag tycker ofta att det skär sig… /SofiaSVAR: Vin och ost – livets elixir! Men visst kan det vara knepigt att hitta de perfekta matchningarna. Fett och salt, som man ofta finner i just ost, är väldigt vinvänliga komponenter. Men utöver det tillkommer det dessutom många andra smaker, umami och söta eller syrliga inslag som kan göra det stökigt i munnen. Om du vill dricka just mousserande vin till din ostbricka finns det några saker att tänka på. Här kommer ett gäng tips! 1. Torrt, fruktigt, syrligt eller sött? 🥂 Torrt vin (Brut): En klassisk brut har hög syra och är mycket torr. Det passar bäst till mildare och fetare ostar eftersom syran skär genom fetman på ett sjyst sätt. Kombinera gärna med krämiga ostar som brie eller brillat savarin. Här är det också bra att välja salta eller ganska neutrala tillbehör som kex, chips eller nötter. Testa rosébubbel eller lambrusco med en bit neutral ost på ett lite salt kex. En smarrig, torr och bärig lambrusco tillsammans med en bit bondost och salta aperitivokex blir mumma! Köp: Fangareggi Vigna Rosa Lambrusco Emilia, Italien, 189 kr via Vinoteket.se🥂 Halvtorrt vin (Demi-sec): Detta är en något sötare stil av vin och fungerar utmärkt med ostar som har en starkare smak eller sälta, till exempel lagrad parmesan eller pecorino. Här kan du faktiskt addera tillbehör som honungsmelon, päron eller kex som går mer åt mördegshållet.Testa en cava med lite restsötma tillsammans med en bit manchego eller vällagrad parmesan. Köp: Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco, Italien, 109 kr🥂 Sött vin (Asti, Moscato): Sötare viner är överlag bra för att balansera hög sälta och umami och dämpa starka smaker. Sött starkvin, som portvin, fungerar väldigt bra med mögelostar och Roquefort och här kan du med fördel ha en klick marmelad på osten. Vad gäller just söta mousserande viner hamnar vi lätt i Italien, och då i Moscato d’Asti-spannet – här kan man slå till på en ostig dessert. Testa att göra en kräm på mascarpone som du serverar till en söt bärkompott, eller varför inte slå till på en klassisk cheesecake toppad med bär? I glaset häller du en pärlande söt Moscato d’Asti. Match made in heaven. Köp: Nivole 2023, Italien, 99 kr/375 ml2. Matcha smakintensiteten En bra fingervisning när det kommer till att kombinera mat och vin är att tänka smakintensitet. Har du något ätbart som smakar mycket är det klokt att också välja ett vin med bred smakbild. Detsamma gäller med ost och vin! Vällagrad comté eller gruyère har ofta en lite kolaaktiga, nötig smak. Här kan därför ett mousserande vin med lite mer smakdjup och toner av just nötter eller bröd passa fint. Som en mogen champagne, till exempel. Testa gärna en brödig champagne som med sin breda smak gör sig fint till en bit comté. Köp: Palmer & Co La Reserve, Frankrike, 399 kr 3. Prova dig fram! Smaken är som baken, och den enda som bestämmer vad som funkar eller inte är i slutändan du. Experimentera med olika kombinationer. Smaka och se hur vinet och osten förändras tillsammans genom olika kombinationer av syra, sötma och umami.