Foto: Bilden är AI-genererad via Canva.Jag ska hänga med mitt tjejgäng i helgen, plocka svamp, bada, basta, äta god mat – och såklart: dricka vin. Vill du hjälpa mig med underlag för provning av 3–5 viner till en typ svamppasta (eventuellt en pasta med salsiccia)? Jag älskar ju norra Italien – och vill ”blow their mind” med riktigt grymma viner. De måste finnas i fast sortiment eftersom detta sker snart. /AnnaSVAR: Hej Anna! Åh, vilken ljuvlig helg ni har framför er. Jag har plockat ihop ett gäng viner som passar utmärkt till både pasta (håller tummarna för svamplycka) – och är urgoda att sippa på som de är. Och visst är det väl kul att inte bara hålla sig till rött? Här kommer fem alternativ som sätter guldkant på helgen. 🍷 Langhe Nebbiolo Figli Luigi Oddero 2023, Italien, Piemonte, 199 kr, TSDet här vinet som släpps i tillfälligt sortiment på fredag får bara inte missas! Det bjuder på pigg körsbärsfrukt, rosor, örter, kryddor och en puff tjära – allt snyggt paketerat i stram kostym med dansant syra och unga, lite sträva tanniner. En riktig smakraket! Perfekt till höstens svamprätter – syran skär igenom smöret, tanninerna kramar umamin, men denna är även kanon till salsicciapasta.❤️ Barolo Piccole Vigne 2019, Italien, Piemonte, 251 krDen här pavan är en fullträff! Årgången bjöd på perfekt balans mellan kraft och elegans – mogna druvor, frisk syra, silkeslena tanniner och djup frukt. Här finns rosor, körsbär, svamptoner och en hint av lakrits. Klockren till höstens svamppasta – jordighet möter struktur i ett smakrikt höstmys!🎈 Calera Pinot Noir 2023, USA, Central Coast, 299 kr Kalifornisk finess – silkeslent med saftiga körsbär, vildhallon, sandelträ, blodapelsin och en nypa krydda. Frisk syra och finstämda tanniner gör det både elegant och läskande. Pinot + svamp? En klassiker! Vinets eleganta ekfat och friska bärighet gifter sig magiskt med svampens umami. Men hell yeah, det här kan man även hälla i sig under själva matlagningen…✨ Jean-Claude Boisset Bourgogne Chardonnay Les Ursulines 2023, Frankrike, Bourgogne, 189 krDet här är allt jag – och förmodligen ni – vill ha i ett glas just nu: gulfruktig charm, smörigt silkig textur och snygg fatpuff som smyger in med vanilj och rostade nötter. Och till smörstekta kantareller? Magi! Faten och frukten lyfter svampens djup – krämigt, nötigt, helt klockrent.🥂 La Chouette de Champillon Blanc de Noirs, Frankrike, Champagne, 369 krVad vore livet utan champagne i glaset? Här får vi en charmig bubblare med tryck i smaken – gjord på enbart blå druvor (pinot noir och pinot meunier), men ljus till färgen – därav blanc de noirs! Djup frukt, rostad brioche och pigg syra gör den toppen till svamp: tänk smörstekta kantareller på en toast + bubbligt pang = party i skogen!