E: Funkar rött till fisk? Jag gillar inte vitt och rosé.SVAR: Hej E! Ja, det här är en fråga som många undrar över, och jag förstår varför – vi har ju sedan länge blivit matade med regeln ”rött till kött, vitt till fisk”. Men det är ju lite mer komplicerat än så, för vi äter ju sällan enbart en bit fisk eller ett stycke kött. Mycket hänger ju också på tillbehören och såserna. Visst, att matcha mat och vin till punkt och pricka kan vara en hel vetenskap – men låt oss fokusera på din fråga: Går det att dricka rött vin till fisk? Svaret är ett rungande ”JA!”. (Okej, de kraftigaste och mest tanninrika röda vinerna ska man undvika till fiskrätter, då de ofta tar död på alla eleganta smaker i rätten. Men bäriga, lätta röda viner kan vara ett utmärkt val!)Mycket handlar faktiskt om hur man tillagar fisken: Slänger du den på grillen? Är den ugnsbakad? Pocherad? Kokad? Ja, alla de här grejerna spelar in i vinvalet. Grillad fisk, exempelvis lax, får ofta en lite rökig ton vilket exempelvis skulle gå bra ihop med ett lätt rött vin på druvan pinot noir, som ibland också kan ha en liten rökig touch i sig.Ugnsbakad torsk är en vanlig fisk att tillaga och går att variera på många sätt beroende på vilken sås och vilka tillbehör man väljer. Ugnsbakad torskrygg där vi adderar svamp och knaperstekt bacon blir exempelvis utmärkt till ett glas rött, gärna på druvan pinot noir eller gamay.Har du turen att ha röding på tallriken? Tillsammans med lite brynt svamp och en rotfruktspuré blir det här en smakrik fest med ett pigg garnacha/grenache i glaset. Eller varför inte en bärig och läcker cinsault?Jag hoppas att jag besvarat din fråga någorlunda – och det viktigaste: Våga testa dig fram och lita på din egen smak och känsla. Gott + gott blir oftast gott, och det behöver faktiskt inte vara svårare än så.