Hej! Mitt svampställe har verkligen levererat i år och jag har plockat mängder med både gula kantareller och trattisar. Om två veckor får jag besök från familjen i norr och vill verkligen leverera totalt svampnjut på både tallrik och i glas. Vilka kombinationer borde jag satsa på? /Greta SVAR: Hej Greta! Åh, svamplyckan är den bästa lyckan! Jag har själv haft turen att få ett gäng burkar med torkade trattisar som min morsa har plockat. Total lyx! Jag har faktiskt skrivit en artikel om just detta med både recept och vintips för ELLE mat & vin. Men har provat ett gäng nya, ytterst svampkompatibla viner sedan den artikeln skrevs, så här kommer en liten update på ytterligare tre oslagbara kombos som kommer få alla runt bordet att falla i gråt för att det ÄR. SÅ. GOTT.1. Rösti med rom och kantareller + champagneDen perfekta förrätten i höst är garanterat den här läckra röstin med crème fraiche, rom och kantareller. I glaset? En brödig champagne som har både smakdjup som kompletterar röstins rostade toner, men som också har en härlig syra som möter syran i rommen och i crème fraichen. Jag skulle langa fram en flarra Palmer & Co La Réserve som är otrolig prisvärd och levererar precis det här. Låt gärna champagnen komma upp lite i temperatur så att smakerna får blomma ut ordentligt! 2. Kantarellrisotto + langhe nebbioloInget är så trösterikt i matväg som en riktigt vällagad svamprisotto. Denna krämiga rätt som har allt – smakdjup, umami, sälta – kommer garanterat få alla att utbrista ”mmhm!” och ”oooh!” runt matbordet. Här passar ett stramt och elegant rött vin utmärkt, som exempelvis en Langhe Nebbiolo. En favoritproducent i Piemonte är Sara Vezza vars Langhe Nebbiolo under etiketten Josetta Saffirio är otrolig. Den bjuder på ren frukt av klarröda körsbär, nypon, en vind av trädgårdsrosor och viol, samt härligt syra och matvänlig men ändå slank struktur. Dessutom är etiketten med den lilla tomten URGULLIG. Finns att beställa! 3. Svamptoast med västerbottenost + fatlagrad chardonnay eller pinot noirInget går upp emot en riktigt god svamptoast. Catarina Königs kantarelltoast med västerbottensemulsion låter som en dröm och här kan man absolut satsa på både rött och vitt, beroende på vad man känner för dagen. Är du mer sugen på vitt så är en fatlagrad chardonnay eller en fetare chenin blanc ett bra val. Boschendal Chardonnay som nyligen släpptes i fast sortiment är ett bra val för 129 kronor, eller varför inte Brookdales Old Vine Chenin som släpptes i tillfälligt sortiment i fredags (ett av mina favoritviner). På röda sidan har vi såklart pinot noir som en solklar matchning. Decoy Pinot Noir från Kalifornien är ett riktigt bra köp i beställningssortimentet, liksom Catherine Marshalls mästerverk Pinot Noir on Clay Soils, som ger både kraft och finess i glaset! Och etiketten – ett vin som är både gott och vackert att ställa fram på bordet.